Fresh Press portal
Kolumne

Belko: “Direktorice Izetbegović pogledajte u ogledalo, tamo je najveći krivac za raspad KCUS-a”

sdp-direktorica-izetbegovic-je-ugrozila-zivote-pacijenata-i-jedina-je-prijetnja-na-ukcs-sebija-izetbegovic_5dd126626e718

Sektor zdravstva u Kantonu Sarajevo i prije pandemije koronavirusa bio je užaren, a naročito pozicija ministra zdravstva u najbogatijem kantonu.

Piše: Rasim BELKO // Patria

Mnogi su se zalijetali, ali ubrzo potom bježali ko đavo od krsta. Ne, nisu naši političari napuštali pozicije zbog lošeg položaja građana KS po pitanju zdravstva.

Bježali su zbog nemogućnosti da se izbore sa samovoljom i tiranijom aktuelne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

KCUS je inače žila kucavica zdravstvenog sistema, ne samo Kantona Sarajevo, već kompletne Federacije BiH.

Direktorica Izetbegović u razgovoru N1 jučer je zakukala kako je KCUS pod pritiskom i da je pitanje do kada će izdržati.

Žali se tako direktorica izetbegović da nema kadra, jer neki bježe na bolovanja čim ih se rasporedi na Podhrastove, Kliniku na koju se tokom pandemije smještaju najteži COVID pacijenti.

Za nešto više od četiri godine Sebija Izetbegović uspjela je sa Kliničkog centra otjerati stotine isprofilisanih i svjetski priznatih doktora, ali i medicinskih radnika koji podnose veliki dio tereta korona krize.

Pristup egoistične i samodopadne direktorice Izetbegović najveći je krivac zašto se KCUS sada nalazi pod takvim pritiskom i zašto nije u stanju da se izbori s koronavirusom.

Jer, svako ko bi se usudio iznijeti suprotno mišljenje u odnosu na ono Sebije Izetbegović bio je izložen medijskoj harangi SDA medija i udarima SDA politike.

Takvo ponašanje Sebije Izetbegović od KCUS-a je napravilo bastion neznanja, nesposobnosti i neetičnosti, zbog čega je ova nekada renomirana ustanova postala predmet medijskih, ali i pravosudnih istraga.

Izetbegović je u prvim danima svog mandata na KCUS-u zamalo uništila Opću bolnicu u Sarajevu, koja trenutno jedina u KS funkcioniše i pruža zdravstvenu zaštitu građanima KS.

Ostali, pod polugama moći SDA i Sebije Izetbegović uglavnom su pogubljeni između vlastitog neznanja i nespremnosti na saradnju.

Na stranicama Patrije, ali i nekih drugih medija oglašavali su se mladi i školovani ljudi, naučeni i obučeni za rad s virusima poput COVID-a. Sami su se javljali i nudili.

Ali njihove poruke na koji način i koliko mogu pomoći KCUS-u izazvali su samo pozitivne reakcije javnosti. Vladarica Izetbegović ostala je nijema, jer ona je direktorica KCUS-a, žena predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i nema njoj ko davati savjete i nuditi pomoć.

E zato, direktorice Izetbegović, nema potrebe da nam preko vama bliskih novinara šaljete poruke kako je KCUS pod pritiskom i kako je pitanje koliko će izdržati.

Stanite direktorice Izetbegović pred ogledalo, podignite kažiprst i uprite u osobu koju vidite. Da, direktorice Izetbegović, osoba koju vidite u ogledalu najveći je krivac za loše upravljanje KCUS-om, rasulo medicinskog kadra i raspad zdravstvenog sistema.

Nema drugih krivaca, ni Ismeta, ni Keme, ni Dine ni bilo koga na koga biste mogli prebaciti krivicu.

Ovaj put ste sami u rupi koju ste iskopali građanima Kantona Sarajevo i Federacije.

Vaš pad direktorice Izetbegović ovaj put će biti stvaran, niti će vas spasiti suprug Bakir, niti njegova privatna stranka.

Vrijeme je najbolji sud neznalicama, diktatorima, samodopadnim i suludo ambicioznim osobama, koje beskrupulozno gaze tuđe živote.

Svjesni ste direktorice Izetbegović zar ne da ćete uskoro morati otići s KCUS-a, da će vaša (NE)djela u danima poslije istraživati sve policijske agencije.

Siguran sam da ste svjesni i da se zapravo najviše bojite one činjenice kada odete s KCUS-a, pa dok šetate šeherom čujete “ovo je ona što je odbila liječiti dijete”, “znate li ko je ova, to je Sebija, ona je uništila KCUS”….

Da, tih se poruka najviše bojite, jer vi još niste u stanju vidjeti sebe u ogledalu.  Ali, vrijeme odnosi sisteme, a uskoro će odnijeti i vas. Tamo gdje ste zaslužili.

A za KCUS ne brinite. I ako propadne, nakon vas će se poput feniksa podići.

Jer, ovim gradom rušili su i palili različiti tiranini. Al’, sve ih je nadživio.

Nadživjet će ovaj grad i KCUS vas i vašeg muža. Budite sigurni!

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više