Fresh Press portal
Business Ekonomija

Bevanda: “Potreban nam je novi kredit MMF-a”

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da je novi kredit MMF-a potreban BiH, napominjući da ta sredstva idu u budžete entiteta.

Aranžman sa MMF-om uvijek je dobrodošao i taj stav imam godinama jer se radi o najpovoljnijim kamatama, ali i korisnim reformama”, rekao je Bevanda za današnji Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, ono što možda nije dovoljno jasno jeste da sredstva MMF-a idu u budžete entiteta, a ne BiH.

Finansijska stabilnost zemlje u smislu njenog finansiranja je neupitna i nisu ovi aranžmani sa MMF-om presudni”, poručio je Bevanda.

On je dodao da je sasvim normalno da entitetima treba finansijska podrška “u ovakvim vremenima, kada je cijeli svijet u ekonomskoj krizi”.

U entitetskim budžetima su i socijalna davanja, i razvojna komponenta i podsticaji privredi i, s te tačke gledišta, novi program sa MMF-om bi bio od koristi. Ne samo kao finansijska podrška nego i kao put u reforme i bolju organizaciju pojedinih sektora, ali i za privlačenje drugih investicija, jer tamo gdje je MMF, dolaze i druge međunarodne finansijske institucije”, zaključio je ministar finansija BiH.

On je ocijenio kao normalno da se sačeka kraj izborne kampanje u BiH za početak pregovora sa MMF-om.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više