Fresh Press portal
Kolumne

Zašto je ženama mjesto u politici?

Muni

Prije 101. godina završio se Prvi svjetski rat i osnovana je Liga nacija. Dizajniran je prvi Oreo kolačić, a skočni toster patentiran. To su stvari za historijske knjige.

Piše: Munevera DŽAFIĆ

Najnoviji izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o globalnim rodnim razlikama pokazuje da će trebati još 101. godina da svijet postigne ravnopravnost polova u političkoj zastupljenosti ako nastavimo sadašnjim tempom.

Imati samo jednu ženu na svaka četiri muškarca u parlamentima širom svijeta jasan je pokazatelj koliko su neučinkovita društva u iskorištavanju potencijalnih talenata više od 50% populacije. Postoje, naravno, važne varijacije: nordijske zemlje su rodno ravnopravnije, a Ruanda je svjetski prvak za učešće žena u politici. Arapske i zaljevske zemlje nalaze se na drugom kraju spektra.

UN Women procjenjuju da na globalnom nivou muškarci predstavljaju 77% parlamentaraca, 82% ministara vlade, 93% šefova vlada i 94% šefova država. I svaki put kad žena dosegne vrh neke organizacije ili političke stranke, to se nađe na globalnim naslovima. Danas se mogu imenovati sve trenutne ženske vođe zemalja za manje od 30 sekundi. Ovaj se trend širi u privatnom sektoru i akademskim krugovima – što je veći staž, to je manje žena.

Mnogo je razloga za brigu o ovoj neravnoteži – postizanje rodne ravnopravnosti u političkom učešću ima i unutrašnju i instrumentalnu vrijednost. Žene na političkim funkcijama daju prednost naporima za unapređenje prava, promociju jednakosti i iskorištavanje prilika za žene i djevojke. To je pitanje ljudskih prava i pitanje je dobrog upravljanja. Sastav izvršnih vlasti i zakonodavnih tijela takođe utiče na kvalitet zakona i utiče na opseg njihove primjene. Dokazi pokazuju da je vjerovatnije da će žene odgovoriti na javne potrebe i da imaju tendenciju da sarađuju preko stranačkih linija. Historijski gledano, to nije slučaj sa muškarcima na vlasti.

Nažalost, niz prepreka – službenih i neslužbenih, formalnih i neformalnih – ograničava žensko političko učešće. Globalni forum žena političkih vođa (WPL) proveo je studiju na temu “Ženska politička karijera“. Analizirajući odgovore na anketu 617 političara – ženskih i muških – iz 84 zemlje, studija je osmišljena kako bi se razumjele nepravne barijere sa kojima se žene suočavaju u različitim fazama političkog životnog ciklusa.

Otkrića govore istu staru priču – onu koja se primjenjuje na globalnom nivou. Žene političarke imaju tendenciju da svoju karijeru započnu kasnije, imaju manje djece, provode više vremena brinući se o svojim porodicama i uređuju svoj život tako da imaju kraća putovanja od svojih muških kolega. Porodične obaveze i dalje predstavljaju glavni izvor zabrinutosti žena. “Ravnopravnost spolova započinje u našim domovima“, kaže Nkosazana Dlamini-Zuma, predsjedavajuća Afričke unije (2010-2016) i članica savjetodavnog odbora WPL. Druga je rekla da “tri gospođe stoje na putu ženama: novac, mediji i muškarci“.

Žene i muškarci takođe imaju različite nivoe i vrste mreža političke podrške. U prosjeku, ženske političarke primaju manje privatnih donacija od svojih muških kolega i više se oslanjaju na stranačko sponzorstvo. Prikazivanje medija i percepcija birača o “mjestu žene“ bacaju dužu sjenku na odluku žene da se kandiduje i zauzme više položaje. Iako i muškarci i žene izražavaju zabrinutost zbog mnogih zamki političke kampanje, žene se često dodatno brinu zbog stereotipne diskriminacije, poteškoća prikupljanja sredstava, negativnog oglašavanja, gubitka privatnosti i zbog toga što ih ne uzimaju kao ozbiljnog kandidata. To se može promijeniti samo kada je više žena zastupljeno u politici i ako se na njih gleda kao na ravnopravne predstavnike muških kolega.

Dakle, šta se može učiniti za rješavanje ovih problema? U politici su mreže ključne. Da bi ubrzale svoju političku karijeru, ženama je potrebna komunikacija, povezanost i zajednica. Cilj WPL-a je povećati i broj i uticaj žena na političkim rukovodećim pozicijama, optimizirajući moć komunikacije i povezivanja za izgradnju novih zajednica znanja za ženske političke lidere svuda. Napredak se događa sazivanjem žena političkih vođa koje imaju nagon i utjecaj da stvore pozitivne promjene.

I tu se ne radi samo o ženama. U vodećoj kampanji, WPL je zatražio od muških predsjednika i premijera da dovrše rečenicu “Treba nam više žena kao političkih vođa jer …“. Među više od 70 ispitanika, kanadskog premijera, Justin Trudeau objasnio je: “Kada se žene uključe u politički proces, društva napreduju i napreduju.

Michelle Bachelet, predsjednica Čilea (2014-2018), s pravom kaže: “Kad je jedna žena vođa, to je mijenja. Kad je više žena vođa, to mijenja politiku i politike.”

Toliko je postignuto u posljednjih 101. godinu, a toliko više se može postići u godinama koje su pred nama. Ali ako želimo postići svoje ambiciozne ciljeve i vidjeti istinski transformirajuće promjene, moramo uložiti napore da ojačamo žensko političko sudjelovanje na svim nivoima. Jer je mjesto žene u politici.

Muni

 

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više