Fresh Press portal
Business Ekonomija

Zašto je Srbija prva u Evropi po stopi rasta BDP-a?

Vučić

Značajna i za ekonomske analitičare iznimno važna vijest da je MMF revidirao svoju procjenu i objavio da će u Srbiji biti pad BDP-a od samo 1,5 posto, za onoga ko je u Bosni i Hercegovini čitao najnovije prognoze za ovu godinu, govori da će Srbija biti broj 1 u Evropi!

A gdje smo tu mi? Gdje je naše rukovodstvo na nivou BiH sa programom mjera da se spasi ovo malo ekonomije što postoji?

Pad u Bosni i Hercegovini u drugom kvartalu je bio 9,3 posto, a za cijelu godinu MMF predviđa pad od 6,5 posto. Srbija je mnogo bolja i od Crne Gore sa -12 posto, Hrvatske -9 posto, Albanije -7,5 posto, Mađarske -6,1 posto, Sjeverne Makedonije -5,4 posto, Rumunije -4,8 posto i tako redom od svake zemlje u Evropi.

Ovo su sve podaci MMF-a, a ne neke proizvoljne i frizirane statistike.

Pritom, BiH ima mnogo veću nezaposlenost od Srbije, oni 7,3 posto a mi blizu 40 posto.

Imali smo veću prosječnu plaću, a sada ne možemo ni da dobacimo do 500 eura (trenutno 493), a Srbija je tu granicu prešla još prošle godine i ide ka 520, 530, 540… I povećavaju plaće u sljedećoj godini!!!

Penzije – opet su veće u Srbiji i to punih 10 posto, a najavili su i povećanje za sljedeću godinu od gotovo 6 posto!

Strane direktne investicije – da li se neko zapita kako je predsjednik Srbije još kao premijer podigao Srbiju na ekonomski pijedestal na kome ga ne mogu stići ni članice EU.

Sa 1,6 milijardi eura u prvoj polovini godine, Srbija čini 61 posto svih direktnih investicija na zapadnom Balkanu (za trećinu više investicija ima od BiH, Crne Gore, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije zajedno)!

A, što je još značajnije, iza Srbije su i Hrvatska, Slovenija, Rumunija, Bugarska!!!

Srbija je zemlja u koju sada gleda razvijena Evropa i kaže – od njih, od njihovog predsjednika treba učiti kako se ekonomski upravlja zemljom u najtežim vremenima. Do prije samo nekoliko godina Srbija je bila na ivici ekonomske provalije!

Da li je neko u Srbiji imao čarobni štapić?!

Ne. Samo je njihov predsjednik Aleksandar Vučić, i kao premijer i kao predsjednik, imao hrabrosti, znanja i političke odlučnosti da napravi energične i teške reforme koje su Srbiju danas dovele na sam vrh Evrope!

Svi svjetski lideri oficijelno čestitaju Srbiji na uspjehu – od Amerike, Rusije i Kine do Njemačke i Francuske.

Pouka za nas u BiH je jasna: Treba se, bez kompleksa, opametiti i poučiti primjerom Srbije da izađemo iz ekonomskog ambisa u koji srljamo.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više