Fresh Press portal
Region Vijesti

Sestra preminule maturantkinje: “Bila je pozitivna, ali nije umrla od korone”

Čitav region potresla je vijest o smrti sedamnaestogodišnje učenice iz Splita koja je tragično preminula u nedjelju u bolnici usljed zastoja srca i disanja. Djevojka je u petak bila u školi, a onda joj se tokom vikenda slošilo. Ispostavilo se da je bila pozitivna na virus korona.

Djevojka je primljena u hitnu na Križinima zbog zastoja srca i disanja.

“Nakon uspješno sprovedene reanimacije, smještena je na intenzivnu, imala je pridružene hronične bolesti i ustanovili smo da je bila pozitivna na kovid”, rekao je Veselin Škrabić iz Klinike za dječje bolesti u Splitu.

Najgore trenutke prolazi njena porodica iz Kostanja, koju su veoma pogodila nagađanja pojedinih medija da je korona odnijela njihovu kćerku i sestru.

“Dalmacija Danas” razgovarala je s porodicom koja je poželila da se obrati javnosti. Anamarija Marasović, starija sestra preminule djevojke, kaže da nije mogla da trpi dodatnu bol koju njena porodica danas proživljava jer je, tvrdi, dio medija objavio neprovjerene informacije.

Anamarija je napisala pismo koje prenosimo u potpunosti.

“Zovem se Anamarija Marasović i sestra sam nažalost preminule maturantkinje iz Splita. Moji su me odgovarali od javljanja, ali jednostavno osjećam potrebu iako je ovo teško razdoblje za nas. Moram čuvati i paziti ono što mi je najsvjetije, a to je porodica.

Prvo radim ovo radi svoje sekice na koju nikad nisam dala da je diraju, kao ni ona na mene. Pogotovo sad kad se ona ne može sama obraniti. Drugo, zbog svojih roditelja kojima su uz svu bol i tugu vaše lažne tvrdnje još teže pale i slomile ih u potpunosti. Željela sam da kažem da moja sestra nije umrla od korone i da prestanete da širite lažne tvrdnje i informacije. Istina je da je bila pozitivna, ali umrla je od hipoksije odnosno njen mozak je predugo bio bez kiseonika i nastupila je moždana smrt. Sve vrijeme do proglašenja smrti svi smo se nadali čudu i njenom oporavku jer je bila lavica i veliki borac, ali jednostavno je više bila preumorna.

Vjerujemo da je njen organizam bio premoren od silnih napada, neprospavanih noći zbog nedostatka kiseonika, Ventolina, pumpica i borbe za vazduhom. Svi koji su proveli imalo vremena s našom Antoniom znaju kako je puno prije korone ona imala velikih problema s disanjem, kako je imala česte napade i kako su svi bili zabrinuti za njeno zdravlje. Sam Bog zna koliko je doktora i pretraga obišla radi svog stanja ali nikad nije pronađen uzrok. Uvijek je bila osjetljiva i slabijeg imuniteta i zato smo svi uvijek bili osjetljivi na nju.

Sve je to nije sprečavalo da bude većinu vremena nasmijana, vedra, pozitivna i da uvijek podiže atmosferu. Zbog tog imam potrebu za javljanjem i da vam kažem da niste svjesni koliko ste svojim krivim postupcima povrijedili moju porodicu, posebno roditelje. Svima nam je teško, ali ne mogu da zamislim njihovu bol jer sahranjuju svoje dijete koje je umrlo tako mlado. Nije niti tih velikih 18 napunila.

Zamolila bih vas da uzmete u obzir ovu izuzetno tešku situaciju i ne pogoršavate je, ne samo nama, nego bilo kom kome se desi tragedija. Ovim putem se želim i zahvaliti u ime svoje porodice timu prve pomoći sa Šestanovca, medicinskoj sestri koja je uskočila u pomoć, ali i svim ljudima koji su se našli tu na putu i bilo kako pružili pomoć i riječi podrške bez razmišljanja je li Antonia možda pozitivna na taj prokleti virus i tu pokazali kako uprkos svemu u nama još ima ljudskosti. Takođe velika zahvalnost KBC-u Split, radnicima hitnog internog prijema Split i posebno radnicima Pedijatrijske intezivne koji su učinili sve da našu Antoniu spase i izašli nam u susret maksimalno”, napisala je sestra preminule učenice.

Ona se posebno zahvalili i doktorki iz splitske bolnice.

Posebno hvala doktorki Polić koja je svojom izjavom na konfernciji za medije smirila moje roditelje i rekla potpunu istinu kako je moja sestra, istina bila pozitivna na koronu, ali da ona nije zvanični uzrok smrti. Možda je taj glupi virus i imao malo uticaja, ali to nikad nećemo saznati. Naša divna Antonia, naše Sunce je bilo umorno i ne možemo se ljutiti što nas je napustila tako brzo i iznenada. Tješi nas što se nije patila nego je usnula svoj najljepši vječni san i vjerujemo da je sad gore negdje na ljepšem mjestu i uživa i napokon živi život punim plućima bez pumpica, bez lijekova i čuva nas od gore naš mali anđeo. Te misli nas vode dalje kroz život”, stoji u pismu sestre.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više