Fresh Press portal
Svijet Vijesti

Upotreba kovid-pasoša počinje u martu: Ulazak u avion samo uz propusnicu

Predstavnici Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA) otkrili su da bi upotreba njihove “digitalne propusnice” (travel pass) trebalo da počne od marta. Očekuje se da bi tada trebalo da počnu da je koriste velike avio-kompanije.

U pitanju je mobilna aplikacija koja putnicima pomaže da upravljaju informacijama vezanim za potvrde o testiranju na kovid 19 ili o vakcinaciji. Aplikacija pruža veću sigurnost i efikasnost od štampanih, tj. papirnih dokumenata.

Iz IATA ističu da njihovi timovi na projektu rade u 12-časovnim smjenama kako bi omogućili da projekat bude što prije završen, piše Travelmagazine.

Na ovaj način će biti riješeni veliki problemi avio-industrije nastali zbog tekuće pandemije.

Takođe, dodaju i da se nikada do sada nijedan projekat nije razvijao tempom kao što je slučaj sa ovim propusnicama. Brzi razvoj aplikacije može se dijelom pripisati i postojećoj tehnologiji, uključujući i aplikaciju za beskontaktnu identifikaciju.

Ovu aplikaciju je IATA razvijala prije pandemije u partnerstvu sa kompanijom Evernym koja se bavi rješenjima digitalne identifikacije.

Ubrzani radovi na projektu

Razvojem aplikacije travel pas IATA, takođe, pokušava da riješi potencijalni problem vezan za osoblje na aerodromima.

Trenutno, avio-kompanija koja posluje sa oko 10% kapaciteta, koristi 100% svog osoblja za verifikaciju potvrda o testiranju na kovid 19.

Ukoliko bi radila u punom kapacitetu, zastoji i kašnjenja bi bila ogromna. Ovakva situacija u praksi nikako ne bi bila održiva.

Dakle, korištenje digitalne aplikacije može da skine teret sa aerodroma i zaposlenog osoblja, jer će putnici dolaziti sa provjerenom i spremnom dokumentacijom.

Lideri EU na vanrednom sastanku Evropskog saveta 21. januara razgovaraće i o uvođenju tzv “korona pasoša”, najavili su iz Evropske komisije,dodavši da je u pitanju vrlo osjetljiva tema.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više