Fresh Press portal
Politika Svijet

Serwer o Dodikovoj najavi secesije u UN-u: “Tamo odakle ja dolazim to je izdaja!”

Nijednu njegovu odluku nećemo službeno objaviti, ni poštovati u RS-u. Ako Incko nastavi sprovoditi odluke, razmotrit ću početak integracije RS-a s matičnom zemljom Srbijom.

Ovom rečenicom izgovorenom jučer tokom sastanka sa ambasadorima Vijeća sigurnosti UN-a lider SNSD-a i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik postao je možda prvi zvaničnik jedne države koji je na ovom skupu najavio njeno razbijanje.

Iako se radilo o posebnoj neformalnoj sjednici u format Arria – Formula, gdje se pored njega obraćao i lider HDZ-a Dragan Čović, sama pozornica gdje je Dodik ovo proklamavao, ima izuzetnu važnosti u svjetskoj diplomatiji i međunarodnim odnosima, jer su joj prisustvali ambasadori najjačih zemalja svijeta.

Profesor Univerziteta Johns Hopkins i američki ekspert za Balkan Daniel Serwer u razgovoru za Fokus.ba prokomentirao je ovu situaciju.

Tamo odakle ja dolazim, zagovaranje secesije bez dobrih motiva je izdaja! Opravdanje secesije zahtijevalo bi ekstremna kršenja ljudskih prava, što u RS-u, naravno, nije slučaj” – kazao je Serwer za naš portal.

No, na upit hoće li ove jasne Dodikove prijetnje razbijanja državom proći nekažnjeno na međunarodnoj političkoj sceni, Serwer cijeni da vjerovatno hoće.

I samo Vijeće za provedbu mira zasigurno se neće složiti oko toga šta povodom ovoga uopće treba učiniti. Inzku je potrebna podrška tog vijeća da bi djelovao snažno”  – rekao je Serwer.

Diplomatski predstavnici SAD, Francuske i Velike Britanije su, kao i ambasador Njemačke čvrsto stali na stranu visokog predstavnika Valetina Inzka, kojeg je Dodik usput i vrijeđao. Američki ambassador Richard Mills ustanovio je da je institucija visokog predstavnika ključna komponenta Daytonskog sporazuma.

Moj je dojam da Bosna i Hercegovina mora ići dalje od Daytona do građanskog ustava, sa smanjenim etničkim vetom i povećanom zaštitom za pojedinačna ljudska prava. Ali jedini način da se to učini je ako bosanskohercegovački građani to zahtijevaju” – zaključio je Serwer u razgovoru za Fokus.ba.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više