Fresh Press portal
Uncategorized

Zdravstvenici radnici kantona u BiH idu u generalni štrajk: Ovo će biti kolaps koji se nikad nije desio

Oko 2400 članova sindikata zdravstvenih radnika stupa u štrajk 10. decembra u osam sati ujutro.

Ovo je poručeno na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana ispred Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru, piše bljesak.info.

Problem je jer Sindikat zdravstvenih radnika HNK i Nezavisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar nisu uspjeli potpisati kolektivni ugovor u ovoj oblasti, nakon godinu i po dana pokušaja.

Uz sve napore i dobru volju mi teška srca donosimo odluku da 2400 naših članova stupi u generalni štrajk u HNŽ-u 10.12. u osam ujutro, a štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva”, rekao je Dalibor Vuković iz Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNK-a.

Nisu kažu, dobili adekvatan odgovor ni od premijera Vlade Nevenka Hercega ni od ministra zdravstva Gorana Opsenice, koji je, tvrde, činio sve da se odugovlače procesi pregovaranja.

Vuković je rekao kako su dobili podršku i od zdravstvenih radnika Federacije BiH.

Još možemo potvrditi da je Nezavisni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Federacije na telefonskoj sjednici donio odluku o štrajku solidarnosti sa zdravstvenim radnicima u HNŽ-u koji će se održati na dan našeg štrajka polusatni štrajk”, kazao je Vuković.

Pozvao je sve članove da se dostojanstveno ponašaju, te građane da ih podrže.

Hitni slučajevi neće ostati uskraćeni za zdravstvenu zaštitu, a Nevenku Hercegu i Goranu Opsenici poručujemo da su odgovorni za bilo koju posljedicu koju izazove štrajk, ako se desi nešto nepredviđeno”, poručeno je s konferencije.

Kako je pojasnio Ivica Anić iz Nezavisnog Sindikata zaposlenika SKB Mostar, COVID bolnica će raditi bez prestanka. Problem će biti drugi pacijenti jer ambulante neće raditi.

”Bojim se da će nastati veliki kolaps, pogotovo u ovom vremenu pandemije koja je uznapredovala. Ovo će biti kolaps koji se nikad nije desio na području HNŽ-a pa i cijele države”, kaže Anić.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više