Fresh Press portal
BIH Vijesti

SDA će zbog Osmana Mehmedagića i 2022. u opoziciju

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nedavno je u stranačkim medijima pohvalio kompromitiranog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica.

OSA i njen direktor imaju izvanredne uspjehe u poslu kojim se bave“, izjavio je Izetbegović.

Ovu tvrdnju niko ne može da spori jer je SDA jedina relevantna da ocjenjuje kakvi su uspjesi Osmana Mehmedagića u poslu kojim se bavi. U konačnici, upravo je SDA od OSA-e napravila agenciju koja funkcioniše ponajviše kao Odbor za obavještajne poslove SDA, a ponajmanje kao agencija koja radi na zaštiti državnih interesa.

Zbog toga izjavu Bakira Izetbegovića o „izvanrednim uspjesima“ Osmana Mehmedagića „u poslu kojim se bavi“ ne treba posmatrati kroz rad OSA-e na poslovima za koje je ove agencija ovlaštena, a to je prikupljanje i razmjena obavještajnih podataka.

Svoj stav o Osmicinim „uspjesima“ u tom segmentu već je dala Evropska komisija koja je u Izvještaju o napretku BiH za 2020. godinu navela kako EU nije zadovoljna razmjenom obavještajnih podataka u BiH kada je riječ o korupciji, organiziranom kriminalu, ali i terorizmu. Ovakva formulacije daje nam za pravo da se pitamo šta s obavještajnim podacima radi Osman Mehmedagić ukoliko ih ne razmjenjuje s policijskim agencijama.

U izjavi Bakira Izetbegovića nužno je staviti fokus na dio izjave koji glasi „u poslu kojim se bavi“ jer samo tako ćemo razumjeti zašto lider SDA smatra da Mehmedagić ima „izvanredne rezultate“. Posao kojim se bavi direktor OSA-e je režiranje unutarstranačkih izbora u SDA, „završavanje“ glasova vijećnika, tračanje, dojavljivanje informacija stranačkim poslušnicima o krivičnim istragama protiv njih, oduzimanje sigurnosnih dozvola policajcima koji smetaju SDA, zapošljavanje sinova funkcionera SDA u OSA-u bez konkursa i naravno diskreditiranje svih onih koji se usude ukazati na bilo kakve nepravilnosti unutar SDA.

Ako su to „poslovi kojim se bavi“ direktor OSA-e onda je u potpunosti tačna izjava Bakira Izetbegovića o „izvanrednim uspjesima“ Osmana Mehmedagića. Međutim, ono što Izetbegović nikako ne može shvatiti jeste da „izvanredni uspjesi“ u interesu SDA ne znače i „izvanredni uspjesi“ u interesu države BiH već upravo suprotno. OSA je agencija koja treba štiti interese države BiH, a svako stavljanje OSA-e pod stranačku kontrolu predstavlja tešku zloupotrebu javnih resursa. Stanovnici BiH ne plaćaju nijednog uposlenika OSA-e da radi u interesu SDA već da radi u javnom interesu – interesu BiH.

Ako se sa „izvanrednih uspjeha“ u korist SDA vratimo na „uspjehe“ Osmana Mehmedagića na poslovima za koje je OSA nadležna doći ćemo da zaključka kako je Mehmedagić srozao kredibilitet Obavještajno-sigurnosne agencije BiH ne samo kod policijskih agencija u BiH nego i kod međunarodnih partnera.

Neškolovan – kakav i jeste – počeo je sklapati ugovore s firmama koje su njegovim bližim srodnicima ranije izdale uvjerenje o završenom pripravničkom stažu koje je bilo neophodno da bi se ti isti srodnici zaposlili u javna preduzeća. Kako bi se dodvorio dopredsjedavajućoj Vijeća ministara BiH Biseri Turković (SDA) zaposlio je bez konkursa njenog sina u OSA-u. Aktivirao je poslušne penzionere i imenovao ih nezakonito u Komisiju za odlučivanje o žalbama na sigurnosne provjere. I u konačnici, zaradio jednu optužnicu zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, jednu istragu zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i jednu istragu zbog krivotvorenja fakultetske diplome.

Ukoliko Osmana Mehmedagić ostane direktor OSA-e do izbora 2022. godine SDA će zasigurno mandatni period 2022. – 2026. dočekati u opoziciji. Trenutna opozicija izbore može dobiti na priči kako će nakon formiranja Vijeća ministara BiH otjerati kompromitiranog Osmana Mehmedagića i slične njemu, a koji je postao simbol svega onog što stanovnici BiH preziru i s gnušanjem odbacuju.

Predsjednik SDA upravo te činjenice ne shvata jer on smatra da su glas Bošnjaka kojekakve nepismene linge. Bošnjaci su daleko više od toga. Svaki Bošnjak koji je školovao svoje dijete, a takvih je mnogo, reći će „NE“ lažnoj diplomi Osmana Mehmedagića. Svaka bošnjačka porodica u kojoj postoji jedan policajaca, a takvih je mnogo, reći će „NE“ manipulacijama sa sigurnosnim provjeravama. Svaki Bošnjak prijavljen na biro reći će „NE“ sramnom zapošljavanju sina ministrice iz SDA u OSA-u.

U filozofskom smislu ovakav odnos spram naroda najbolje je objasnio njemački filozof Immanuel Kant koji je rekao:

Nakon što su najprije zaglupljeli svoju domaću stoku, brižljivo spriječavajući da se ta mirna stvorenja ne odvaže ni jedan korak iz rupe u koju su ih zatvorili, ti skrbnici poslije ukazuju na opasnost koja im prijeti ako pokušaju ići sami. Ta opasnost, istina, nije toliko velika jer bi oni kroz nekoliko zamki konačno naučili dobro hodati“.

SDA se tu dobro prevarila. Jer Bošnjaci nisu stoka i nikada neće dozvoliti da tako budu tretirani.

(PRESS)

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više