Fresh Press portal
BiH Politika

Salkić poručio: Mi čekamo priznanje genocida i zločina, izvinjenje i katarzu Milorade Dodiku!

Reagirajući na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika upućen predsjedniku SDA Bakir Izetbegoviću “da se izvini srpskom narodu”, Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS poručio je da je Milorad Dodik zadnji koji ima moralno pravo pozivati bilo koga da se izvini bilo kome

Salkić je istakao da čitav civilizirani svijet čeka priznanje, izvinjenje i katarzu Milorada Dodika zbog slijeđenja i veličanja ratnih zločinaca, diskriminacije povratnika, preživjelih žrtava i potomaka žrtava genocida, negiranja presuda međunarodnih i domaćih sudova, negiranja počinjenog, dokazanog i presuđenog genocida.

– Milorad Dodik je zadnji koji ima moralno pravo pozivati bilo koga da se izvini bilo kome. Čovjek koji vrijeđa sve odreda svaki dan kako u Bosni i Hercegovini tako i izvan Bosne i Hercegovine, koji mu govore istinu i ukazuju na njegovo neprimjereno ponašanje. Milorad Dodik u kontinuitetu vrijeđa i sistemski diskriminira Bošnjake u ovom entitetu sa ciljem njihovog ponovnog mirnodopskog progona i ostvarenja ratnih ciljeva bosanskih Srba.

Treba li podsjećati da je Milorad Dodik rekao za Bošnjake, koji su se vratili na svoja ognjišta nakon progona od strane vojnih, policijski i paravojnih formacija bosanskih Srba i naravno onih iz Srbije, da ponovo okupiraju Drinu.

Treba li podsjećati da Milorad Dodik svakodnevno veliča ratne zločince čime ponižava žrtve genocida i teških ratnih zločina počinjenih od strane vojske, policije i paravojnih formacija bosanskih Srba.

Treba li podsjećati da Milorad Dodik svakodnevno negira Bošnjake kao narod, negira bosanski jezik i naziva Bosnu i Hercegovinu nemogućom i propalom državom, a imame “odžama koji arlauču”.

Treba li podsjećati da Milorad Dodik svakodnevno negira sudske presude za genocid i druge teške ratne zločine. Treba li podsjećati da Milorad Dodik svojim separatističkim prijetnjama predstavlja prijetnju miru u Bosni i Hercegovini, zbog čega nema stranih investicija u našoj zemlji. Njegove prijetnje seperatizmom ugrožavaju mir i stvaraju osjećaj nesigurnosti što je najveći razlog odlaska naših građana izvan Bosne i Hercegovine.

Milorad Dodik bi se zbog svih ovih postupaka svaki dan trebao izvinjavati građanima naše zemlje Srbima, Bošnjacima, Hrvatima i svima ostalima jer nas drži sve zarobljene u svojoj ambiciji da podijeli ovu zemlju, da prekroji sudske presude i historiju, te da zločince pretvori u heroje.

U ime koga je Milorad Dodik poklonio ikonu sumnjivog porijekla Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Ruske Federacije? Nije li to velika sramota upravo za srpski narod, ali i državu Bosnu i Hercegovinu. Zahtjeva li ovaj postupak izvinjenje bosanskim Srbima pravoslavcima i svim drugim građanima naše zenlje.

Zbog svih ovih postupaka zabrinjava činjenica da politiku Milorada Dodika, takvu kakva jeste, podržava značajan broj bosanskih Srba, ta činjenica treba sve nas da zabrine u ovoj zemlji.

Mi koji smo branili Bosnu i Hercegovinu možemo da hodamo uzdignute glave. Političko i vojno rukovodstvo onih koji su se borili za cjelovitu i multietničku Bosnu i Hercegovinu nije osuđeno za udruženi zločinački poduhvat, teške zločine niti za genocid.

Dodik i svi oni koji danas veličaju ratne zločince, smatraju ih svojim herojima, negiraju genocid trebaju se izviniti žrtvama i potomcima žrtava genocida Sigurne zone UN-a Srebrenica, muslimanima Bošnjacima, kojeg su počinile vojska i dijelovi policije bosanskih Srba.

I ne samo to već i za zločine u Bosanskom Novom, Prijedoru, Kotor Varoši, Brčkom, Bijeljini, Zvorniku, Bratuncu, Vlasenici, Rogatici, Višegradu, Foči, Kalinoviku, Nevesinju i mnogim drugim mjestima gdje su počinjeni, dokazani i presuđeni teški zločini počinjeni od strane vojnih, policijski i paravojnih formacija bosanskih Srba, ali i onih iz Srbije.

Treba li podsjećati da je pred Međunarodnim sudom pravde Srbija proglašena krivom da nije spriječila genocid i nije kaznila počinioce genocida. Treba li podsjećati da je Srbija danas sigurna oaza za skrivanje osumnjičenih i osuđenih ratnih zločinaca. Treba li podsjećati da upravo iz Srbije izvire negiranje počinjenog, dokazanog i sudski presuđenog genocida. Kome onda predstavnici vlasti iz Srbije nakon ovih činjenica mogu držati moralne lekcije o dobrim i lošim narodima.

Mi čekamo priznanje, izvinjenje, katarzu Milorade Dodiku, mi ali i čitav civilizirani svijet koji vas gleda kako slijedite i veličate ratne zločince, diskriminirate povratnike, preživjele žrtve i potomke žrtava genocida, negirate presude međunarodnih i domaćih sudova, negirate počinjen, dokazan i presuđen genocid – poručio je Salkić.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više