Fresh Press portal
BiH Politika

Dodik: Bošnjaci mogu da sanjaju šta hoće, priželjkujem da RS bude samostalna

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik očekuje da će SAD i Evropa zajednički izvršiti dodatni pritisak u BiH, ali da nijedna odluka neće moći da bude donesena bez lokalnih struktura i legitimnih predstavnika naroda, javlja Srna.

– Bošnjaci mogu da sanjaju šta hoće i to nije zabranjeno. Međutim, priželjkujem da Republika Srpska bude samostalna što je veoma realno. Vjerujem u realnost koja se zove Republika Srpska, a ne vjerujem u imaginaciju zvanu BiH – rekao je Dodik.

On je za televiziju “MIS” iz Sidneja rekao da se često mogu čuti ljudi iz SAD koji kažu kako u BiH nije završen posao, a da su granice definitivne.

– Kako možete reći da posao nije završen, a da su granice definitivne? Šta je onda završeno? Želite da nas natjerate u geto u kome će Sarajevo odlučivati o svemu na štetu Srba. E, to nije moguće – poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Republika Srpska je samoodrživa

Prema njegovom mišljenju, politička situacija u BiH je pogoršana, jer Federacija BiH ni nakon općih izbora 2018. godine nije uspjela da formira novu vladu.

– Za razliku od FBiH situacija u Republici Srpskoj je stabilna. Republika Srpska sve radi u skladu sa demokratskim kapacitetima što je ozbiljno počelo da smeta. Republika Srpska je jedina samodrživa u BiH i da se stranci sklone, BiH bi propala za 24 sata – smatra Dodik.

Vučić ima senzibilitet prema Srpskoj

On je istakao da Republika Srpska nema namjeru da pokreće bilo kakve oružane aktivnosti, ali ima namjeru da obezbijedi odbrambene potencijale.

– Ne osjećam se sigurno u Sarajevu, niti me privlači da idem u ovaj grad. Jedini razlog zašto idem jeste što imam obavezu prema narodu koji predstavljam – rekao je Dodik.

Kada je riječ o saradnji Republike Srpske sa Srbijom, Dodik je ponovio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima izražen senzibilitet prema Srpskoj.

– Vučić je onaj koji je operativno najprisutniji u Srpskoj i nije oklijevao da pomogne. Vjerujem i dalje u podršku Srbije, iako takozvani drugosrbijanci sve napadaju. Međutim, ono što danas imamo od Srbije je značajno i za naš osjećaj da je prisutna ovdje – rekao je Dodik.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više