Fresh Press portal
BIH Vijesti

Osman Mehmedagić oslobođen optužbi

Sud BiH oslobodio je Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e i uposlenika OSA-e Muhameda Pekića optužbi za zloupotrebu položaja. Sudija Branko Perić kazao je da će ovo suđenje ostati u mračnoj historiji Suda u kojoj su vršeni nezapamćeni pritisci na Sud BiH.

“Nismo podlegli bilo kakvim pritiscima, ali duh nekih politika lebdi nad ovim predmetom, ali detaljnije neću govoriti o ovome”, kazao je Perić.

Sud je utvrdio da optuženi nisu imali direktni umišljaj da porizvedu direktnu štetu za oštećene M.B. i A.O. Naveo je da je bio jasan i uvjerljiv iskaz svjedoka Ibrahima Međedovića da je operacija ranije započeta, te da nije bilo osnova da se prikupljeni podaci uništavaju s obzriom da operacija još uvijek traje

“Svjedoci optužbe potpuno su srušili konstrukciju optužnice, iskaz svjedoka nije osporavan od strane tužioca. Zloupotrebe su stvarnost u ovoj državi, ali nije svaka zloupotreba krivično djelo koje postoji sam ako postoji namjera sa direktnim umišljajem. Nije ni opisano u optužnici”, kazao je Perić.

Kada je riječ o svjedokinjama Mireli Bubalo i Amini Ohranović, Perić je kazao da su one posrednici koje su predale u poštu nešto o čemu nisu ni znale šta je. Tužilaštvo BiH uputit će žalbu na ovakvu presudu.

Suđenje je počelo 18. decembra 2020. godine kada je pročitana optužnica, a tužilac Oleg Čavka je u uvodnoj riječi rekao da je ovo jednostavna optužnica i školski primjer zloupotrebe položaja.

On je naveo da OSA prikuplja podatke o ljudima koji su značajni za sigurnost BiH, ali da se usput prikupi i mnoštvo informacija koje nemaju taj značaj. Dodao je da zakon imperativno nalaže da se takve informacije unište pod nadzorom direktora, ali da smo svjedoci “nekontrolisanog curenja” takvih podataka, kao i njihovog korištenja za ucjene i discipliniranja. Upravo su izuzeti snimci videonadzora u vidu fotografija objavljeni na portalu Istraga.ba kao i pogrešan identitet osobe koja je na fotografiji čime je narušena sigurnost te osobe i njene porodice.

Mehmedagić i Pekić su, prema riječima tužioca, iskoristili službu za unutarstranačke optužbe. Prema riječima tužioca, privatizovanje službe mora prestati.

Sudija Branko Perić aktivno je učestvovao u ovom sudskom postupku vrlo često postavljajući pitanja svjedocima koji su se pojavili u ovom slučaju. Takđer, nekoliko svjedoka koje je tužilac predložio odbio je jer se njihov iskaz ne bi odnosio na navode iz optužnice. Tužilac Čavka i sam je odustao od nekih svjedoka, dok odbrana nije pozvala nijednog svjedoka. Sve svjedoke koji su se pojavili na Sudu BiH u ovom slučaju unakrsno je ispitala odbrana ili nije imala uopšte pitanja.

Advokatica Osmana Mehmedagića Senka Nožica nakon prvog ročišta 18. decembra kazala je da je „ovo klasični primjer montiranog političkog procesa čiji je cilj da se Mehmedagić ukloni sa pozicije direktora OSA-e i da osim ove optužnice postoji još jedna protiv njega, te da se vode tri istrage protiv Mehmedagića.“

Tužilaštvo BiH podiglo je 17. februara novu optužnicu protiv Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića u vezi sa imenovanjima u Komisiju za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike. Prvu optužnicu koje Tužilaštvo BiH podiglo u ovom slučaju Sud BiH odbio je potvrditi, a Tužilaštvo BiH poduzelo je dodatne istražne radnje te podiglo novu optužnicu.

Još uvijek Tužilaštvo BiH istražuje diplomu prvog čovjeka OSA-e koju je navodno stekao 2013. godine na Američkom univerzitetu u BiH, a koju je proglasio tajnim dokumentom. Istražujući ovu diplomu, Tužilaštvo BiH došlo je do brojnih saznanja o nelegalnom radu AU u BiH na području KS, a u šta su bili uključeni brojni kadrovi i SDA iz nekoliko institucija koji su se pojavljivali kao predavači ili i dekani. Riječ je o obimnoj istrazi, a koja bi mogla rezultirati optužnicom protiv više osoba, piše “Patria“.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više