Fresh Press portal
Region Vijesti

Novi soj korone na Balkanu: Kad i kako je “ušao” u Srbiju

Novosađanka koja je donijela novi, britanski soj korona virusa u Srbiju stigla je u ovu zemlju 31. decembra, a mutacija je otkrivena nakon desetak dana.

Bez obzira na to, prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korone, kaže da ga ona nije u međuvremenu raširila i da su pronađeni svi njeni kontakti, ali ističe da je pojava novog soja u Srbiji razlog više da se ne popuštaju postojeće mjere protiv koronavirusa, jer je realno očekivati još novih slučajeva.

On je kazao da je virus zarazniji, a kada je zarazniji, onda samim tim postoji i mogućnost većih fatalnih ishoda, ali da je to pitanje na koje treba da odgovore mikrobiolozi.

“Da je u Srbiju stigao novi soj, jučer je otkrio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da ga je donijela žena koja je došla iz Londona. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sinoć je rekao da se radi o ženi koja je 1958. godište, da se ona najvjerovatnije zarazila u avionu i da je osjetila tegobe nakon tri dana.

Prof. dr. Branislav Tiodorović kaže da moramo biti svjesni da će se ovaj soj pojavljivati.

“Ona je doputovala 31. decembra i uzorkovana je tada. A to nije postupak koji može tako brzo da se uradi. Sekvenciranje traje desetak dana i više dana. Zbog toga je to tako. Ali, oni su u međuvremenu uspeli da pronađu sve kontakte. Muž je imao ozbiljniji problem, imao je obostrano zapaljenje pluća, dok je ona imala lakše tegobe. Ali virus je sada tu, kod nas”, kaže prof. dr Tiodorović.

Ističe da nije bilo šanse da se virus raširi, ali i navodi da je pitanje da li smo novi soj imali i pre ovog slučaja koji je otkriven.

“Pitanje je da li smo mi i pre toga imali neki slučaj. Jednostavno, moramo da budemo spremni da će se pojavljivati. Mi smo zemlja koja i dalje ima saobraćajne veze u svim pravcima, pa da li je mogao da dođe i iz Rumunije, Mađarske to nije bitno… Još pre mesec dana se predlagalo da se taj let sa Velikom Britanijom obustavi, međutim, rečeno je da je to toliko malo, da može dobro da se kontroliše i da nema razloga obustavljati”, objašnjava prof. dr Tiodorović.

Profesor kaže i da je pojava novog soja situacija koja apsolutno eliminiše svako ublažavanje mjera: “Znači, nema ublažavanja mera, bez obzira na to što nam dobro ide vakcinacija. Ali, sledeći korak je obezbediti dovoljnu količinu vakcina.”

Kako navodi, britnaski soj je u Srbiji otkriven nakon Rumunije, Slovenije i Mađarske. U Evropi ga ima u 23 zemalja, a u svijetu u 60.

“Pojavljuje se i južnoafrički soj, on se pojavio u Velikoj Britaniji. Brazilski soj se isto pojavio u Britaniji. Verovatno su sve to putovanja. Sve to mora da se očekuje. To su isti virusi samo mutanti, a ono što se sada zna, jeste da vakcine štite i od njih, a koja više, koja manje to je za naučnu raspravu”, rekao je prof. dr Tiodorović za Telegraf.rs.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više