Fresh Press portal
BiH Politika

Novalić ispunio obećanje: Penzije će biti povećane za cijelu 2020. godinu

Penzioneri

Na sjednici Vlade FBiH usvojen je zaključak Federalnog ministarstva rada i socijalne politike kojim se odobrava usklađivanje penzija za 2,8 posto za cijelu ovu godinu.

Podsjećamo, zbog četiri mjeseca važenje Korona zakona Vlada FBiH je prethodno usvojila zaključak kojim je usklađivanje predviđeno za osam mjeseci ove godine.

Naime, nakon što je se Savez udruženja penzionera FBiH usprotivio ovoj odluci, resorni ministar Vesko Drljača pripremio je zaključak koji je danas prihvatila Vlada FBiH.

Dobili smo pozitivno mišljenje Ureda za zakonodavstvo koji nam je kazao da nema smetnji da se u ovom slučaju primjenjuju zakonske odrebre iz Zakona o PIO, budući da je djelovanje Korona zakona završeno 30. juna ove godine. Također dobili smo i pozitivno tumačenje Federalnog zavoda za PIO koji su se složili sa usvojenim zaključkom, te pojasnili da će u te svrhe biti potrebno izdvojiti više od 56 miliona KM”, istakao je Drljača.

Ovom prilikom izrazio je i zadovoljstvo što su kolege ministri iz Vlade FBiH prepoznali značaj predloženog zaključka te podržali opredjeljenje Vlade FBiH da se ne umanjuju primanja penzionerima.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više