Fresh Press portal
BIH Vijesti

Njemački mediji: Migranti u Bosni kampuju na minus 15 stepeni

U jednom drugom internom izvještaju s početka godine, koji Welt također citira, EU podiže teške optužbe prema BiH.

Njemački listovi pišu o bezuspješnim pozivima EU i Josepa Borella da ubijedi Dodika da primi izbjeglice u RS ali i bolestima migranata koje liječi jedan njemački doktor. Pitaju se i gdje je otišao novac EU.

„Bio je to očajnički apel Josepa Borella upućen Miloradu Dodiku. Potrebna su održiva rješenja, potrebno je otvoriti više izbjegličkih centara koji bi se proširili na cijelu zemlju i stvoriti uslove u kojima izbjeglice mogu preživjeti zimu. Ako se situacija sa izbjeglicama konačno ne poboljša, to bi moglo imati ozbiljne posljedice za glas koji bije BiH”. Ovako njemački list Welt počinje svoj članak o migrantskoj krizi u BiH i postavlja pitanje da li se tom sakrivenom prijetnjom može uopšte nešto postići? I šta je sa 90 miliona eura, koje je EU od 2018. doznačila Bosni i Hercegovini, pri čemu je prije dvije sedmice upućeno dodatnih 3,5 miliona eura. U tom kontekstu Welt pominje izjavu gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića za DW, koji je rekao da je EU uplatila tako mnogo novca ali da Bihać nije dobio ni centa, prenosi Deutsche Welle.

 

EU I TEŠKE OPTUŽBE PREMA BIH

U jednom drugom internom izvještaju s početka godine, koji Welt također citira, EU podiže teške optužbe prema BiH. „Mora se istaći kako je politika EU bila konzistentna i koherentna kao i da je EU Bosni na raspolaganje stavila sva neophodna finansijska sredstva. Vlasti u BiH na različitim nivoima nisu slijedili preporuke i ocjene EU, međunarodnih partnera i njihovih organizacija i treću godinu stoje pred jednim te istim problemom”.

TAZ: MEĐUNARODNO RJEŠENJE KOČE CDU/CSU POLITIČARI
Tageszeitung iz Berlina također piše o pokušajima visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borella da ubijedi Milorada Dodika da „primi izbjeglice u entitet RS a ne da ih samo prosljeđuje na bošnjačku teritoriju” i konstatuje kako Borellu nije uspjelo da ubijedi Dodika i nastavlja: “U EU se također ništa ne pomjera naprijed…Prije svega CDU/CSU političari skupa sa zamjenikom šefa njihovog poslaničkog kluba Thorstenom Freiom koče međunarodno rješenje migrantskog problema. Oni smatraju da se to mora rješavati na licu mjesta. Ali država BiH tome nije dorasla. Ministarstvo finansija BiH odbacuje izvještaje, po kojima je EU ovoj zemlji doznačila 80 miliona pomoći za migrante. A ono što slomljena država BiH ne može da riješi, pokušavaju na licu mjesta dobrovoljni pomagači iz Njemačke i drugih zemalja, poput doktora i profesora socijalne medicine Gerharda Traberta”, piše TAZ.

List navodi da ovaj njemački doktor sa timom od pet dobrovoljnih pomagača liječi migrante koji imaju gljivična oboljenja kože, rane, infekcije disajnih i mokraćnih puteva, visok pritisak, probleme sa želucom i zubobolju. TAZ ističe i angažman Axela Grefmanna iz jedne humanitarne organizacije sa sjedištem u Berlinu-Brandenburgu. Grefmann se već danima nalazi na terenu u Bosni i sarađuje sa Crvenim Krstom Bihaća i pobija informacije njemačkih medija o nespremnosti lokalnog stanovništva da pomogne migrantima. TAZ potom citira njegovu kolegicu Miriam Tödter, koja kaže kako je spremnost stanovnika Berlina-Brandenburga na donacije začuđujuće velika. U Bosnu su sada stigle i humanitarne organizacije Help, Action Medeor i NAK- karitativ. Erich Rathfelder svoj članak u TAZ-u zaključuje izjavom Karin Settele iz Helpa, koja poziva na primjenu Konvencije UN-a za izbjeglice i zaključuje: „ Ti ljudi imaju pravo da se ispitaju njihove molbe za azil”,prenosi Fokus

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više