Fresh Press portal
BIH Vijesti

Na današnji dan formiran Peti korpus Armije R BiH

Štab Vrhovne komande Republike Bosne i Hercegovine je 29. septembra 1992. godine izdao naređenje za formiranje Petog korpusa Armije RBiH.

21. oktobra 1992. odlukom Predsjedništva RBiH (Odluka br. 02-111-738/92) formiran je Peti korpus. U sastav Petog korpusa ušle su starješine iz rasformirane Unsko-sanske operativne grupe koja je imala u svom sastavu sve pješadijske brigade, i dijelovi preformiranog Okružnog štaba TO Bihać, čije su formacije i nadležnosti smanjene.

Prvom naredbom, na mjesto komandanta korpusa je postavljen major Hajrudin Osmanagić, ali je ta odluka ukinuta prije njegovog preuzimanja dužnosti, pa je general Ramiz Dreković postao prvi komandant korpusa. Poslije generala Drekovića, komandant Petog korpusa Armije RBiH je postao general Atif Dudaković.

Peti korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji RBiH. Formiran je u i oko Bihaća te je uspio odbraniti grad od prodora srpskih snaga. Bitke su se vodile i protiv secesionističkih snaga Fikreta Abdića, koji je tijesno sarađivao sa srpskim i hrvatskim vojno-političkim rukovodstvima.

U operaciji “Sana 95” 1995. godine Peti korpus je porazio Abdićeve snage i oslobodio Veliku Kladušu, porazio srpske snage i oslobodio Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, a zajedno sa Sedmim korpusom Armije RBiH Sanski Most.

Peti korpus Armije RBiH imao je 618 oficira, 829 podoficira, 8705 vojnika, što je ukupno 10152 čovjeka.

Za formiranje i uspješno djelovanje korpusa u odbrani jedine nam domovine zaslužni su mnogi pojedinci, ustanove i kolektivi, kao i organi vlasti iz tog perioda. Neizmjerno je veliki doprinos ljekara i medicinskog osoblja, pripadnika namjenske proizvodnje, teritorijalne odbrane, rezervnog sastava policije, te različitih udruženja. Ali najveći doprinos i ključni element bez kojeg ne bi bilo Petog korpusa, niti efikasne borbe, dao je narod ovog kraja. U sastav Petog korpusa ušle su starješine iz rasformirane Unsko-Sanske operativne grupe, koja je imala u svom sastavu sve pješačke brigade i dijelovi preformiranog Okružnog štaba TO Bihać, čije su formacije i nadležnosti smanjene. Ramiz Dreković je bio prvi komandant korpusa. Nakon odlaska generala Drekovića na dužnost komandanta 4. korpusa Armije RBiH, na poziciju komandanta Petog korpusa Armije RBiH 1. novembra 1993. godine dolazi general Atif Dudaković i na toj dužnosti ostajedo 28. novembra 1997. godine.

Zbog velikog poštovanja i hrabrosti vojnika, Peti korpus je često nazivan Petom armijom od stranih medija koji su bili prisutni u vrijeme rata na tom području. Hrabro i časno starješine i borci Petog korpusa izvršili su izuzetno težak zadatak. Boreći se sa daleko nadmoćnijim neprijateljima zaštitili su svoj narod od ponovljanja srebreničkog scenarija. Pored srpskog agresora potpomognutog bivšom JNA Peti korpus bitke je vodio i protiv secesionističkih snaga osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića i tu je bitku dobio. 1995. godine došla je vojno-policijska operacija Oluja u kojoj su Hrvatska vojska i policija krenule u oslobađanje okupiranih područja Republike Hrvatske.

Komanda Petog korpusa ARBiH imala je u vidu značaj akcije “Oluja” za ovaj dio Bosne i Hercegovine, današnji Unsko-sanski kanton. Spajanje jedinica Petog korpusa Armije RBiH s vojskom Hrvatske značilo je deblokadu cijelog Bihaćkog okruga i smanjivanje linije fronta s 260 na nepunih 70 kilometara.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više