Fresh Press portal
BIH Vijesti

Lokalni izbori u BiH – HDZ BiH Dragana Čovića najveći gubitnik

U kantonima FBiH gdje većinom ili u velikom broju žive Hrvati, za HDZ BiH glasovalo je 69 031 osoba što je samo 13,74% od ukupnog upisanog glasača s pravom glasa u analiziranim općinama.

Prema zvaničnim podacima CIK BiH, HDZ BiH je u odnosu na prethodne lokalne izbore izgubio čak 21 739 glasača. Za političku stranku (bez grada Mostara) koja može osvojiti stotinjak hiljada glasova, ovakav gubitak glasova je katastrofalan.

Politički debakl su tako doživjeli u Stocu, Jajcu, Tomislavgradu, Livnu i drugim gradovima i općina, što definitivno ukazuje na pad podrške stranci za koju Čović tvrdi da je jedina legitimna politička stranka Hrvata u BiH.

S druge strane, HDZ BiH uspio je sačuvati relativnu većinu u Zapadno-hercegovačkom kantonu, tačnije u Ljubuškom, Širokom Brijegu, Grudama i Posušju, i to ponajprije zahvaljujući maloj izlaznosti u tim općinama/gradovima. Prosjek je iznos 35,46 posto.

Prema tome, jasno se ukazuje na to kako je veliki broj Hrvata u BiH nezadovoljan radom ove političke opcije. Također, može značiti da su glasači i napustili BiH jer smatraju da njihov glas ne zaslužuje niti jedna politička opcija.

Slična je situaciju u općinama Hercegovačko-neretvanskog kantona, Čapljini i Čitluku, gdje je HDZ osvojio značajnu većinu ali izlaznost glasača je na 39,53 posto odnosno 42,74 posto.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, kao Hrvati izjasnili se oko 545 hiljada građana, dok u Federaciji Hrvata je oko 520 hiljada.

Dakle, procenat upisanih glasača i podatak o ukupnom broju upisanih građana, dolazimo do čak 95 posto onih koji imaju pravo glasa. Od 520 hiljada Hrvata, njih 494 hiljade su glasači.

Pretpostavka je kako u “hrvatskim” kantonima većinom živi oko 60 posto ukupnog broja Hrvata upisanih u biračke spiskove. Znači da je procijenjeni broj Hrvata u ovim kantonima oko 293 400 građana.

Imajući u vidu da je na ovim lokalnim izborima za HDZ BiH glasovalo 69 031 glasača, dolazimo do procenta od 23,53 posto Hrvata koji su podržali stranku.

Pretpostavka je kako će se ovaj rezultat popraviti na lokalnim izborima za Grad Mostar ali je malo vjerojatno da će tim rezultatima ukupan procenat podrške HDZ-u BiH od Hrvatima u navednim kantonima dostići trećinu.

Nejasno je onda na temelju čega onda Čović gradi svoju tvrdnju da je HDZ BiH istinski i jedini legitimni politički predstavnik Hrvata u BiH.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više