Fresh Press portal
BIH Vijesti

Kontroverzna dešavanja na spornoj granici BiH i Hrvatske vidljiva čak iz svemira

Sječa šume na nerazjašnjenoj granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske nedaleko od Bihaća došla je u fokus bh. javnosti u maju ove godine. Ipak, ako je suditi prema satelitskim fotografijama, prvo obaranje drveća počelo je još prije oktobra 2019.

Podsjetimo, prvu informaciju o sječi šume uz državnu granicu nedaleko od starog vojnog aerodroma Željava dostavila je Granična policija BiH 12. maja 2020. godine. Granična policija reagirala je na bazi dopisa Javnog preduzeća “Unsko-sanske šume”.

Prema upozorenju “Unsko-sanskih šuma”, Javno preduzeće “Hrvatske šume” izvodi sječu na prostoru nad kojim gazduje Javno preduzeće “Unsko-sanske šume”, odnosno na teritoriji naše zemlje.

Povodom toga, u prostorijama Međunarodnog graničnog prijelaza Izačić održan je sastanak spomenutih preduzeća i predstavnika graničnih policija BiH i Hrvatske. Tada je ustanovljeno da hrvatske i bh. mape ne pokazuju istu liniju razgraničenja.

Dakle, prema kartama kojima raspolaže Granična policija BiH, hrvatsko preduzeće po naredbi hrvatskih vlasti siječe šumu na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Da problem bude veći, riječ je o području prašume Plješevice koja je sada zbog sječe nepovratno oštećena.

Bitno je napomenuti da sječa šume ima veze sa čišćenjem pograničnog područja zbog bolje kontrole migrantskih valova iz BiH prema Hrvatskoj.

Da bi se problem riješio, odnosno da bi se linija granice usaglasila, na teren mora izaći Mješovita komisija za praćenje provođenja ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, ali ona još uvijek nije dala bilo kakvo zvanično mišljenje o problemu granice – prenio je Klix.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više