Fresh Press portal
BIH Vijesti

Izetbegović iz izolacije brani Mehmedagića, zaboravio da je upravo Osmica najveći rušitelj OSA-e

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica jučer je saslušan u svojstvu osumnjičenog u Tužilaštvu BiH. Na teret mu se stavlja krivotvorenje fakultetske diplome i zloupotreba službenog položaja.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, za kojeg je jučer potvrđeno da je pozitivan na koronavirus, dao je iz izolacije intervjuu portalu Vijesti.ba, a u kojem je branio Osmana Mehmedagića.

Za sada nemam skoro nikakvih tegoba i osjećam se dobro. Nadam se da će tako ostati i u narednim danima i da ću se vrlo brzo vratiti redovnim radnim obavezama. Do tada ću nastaviti da radim od kuće”, odgovorio je Izetbegović na pitanje o svom zdravstvenom stanju, piše “PRESS”.

Što se tiče kompromitovanog Mehmedagića, lider SDA poručio je kako je cilj pritisaka na Osmana Mehmedagića “naravno, ovladavanje OSA-om”.

Onako kako su ovladali pravosuđem, i kako su donedavno vladali CIK-om. Nikada nisu prozvali direktora OSA-e za neefikasnost, za loš rezultat Agencije, za nejednak tretman uposlenika, za nezadovoljstvo njegovih saradnika Srba i Hrvata. Preostalo je da poništavaju diplome, montiraju afere, pokušaju kompromitovati direktora OSA-e preko opisanog pravosuđa. Ne vjerujem da će im to poći za rukom”, izjavio je Izetbegović.

Nije poznato ko to i kako namjerava ovladati OSA-om ako se već od ranije zna da je pozicija generalnog direktora OSA-e pripala kandidatu kojeg predloži SDA. Upravo je SDA, insistiranjem na tome da Mehmedagić ostane na poziciji direktora OSA-e, plasirala priču kako pobogu neko pokušava ovladati ovom agencijom.

SDA može, ali ne želi predložiti drugog kandidata za direktora OSA-e već ostaje ustrajna u svom stavu da niko drugi sem Mehmedagića ne može biti direktor OSA-e kao da je Mehmedagić jedini sposoban Bošnjak koji može upravljati ovom važnom agencijom.

O sposobnosti i efikasnosti Osmana Mehmedagića može se naširoko govoriti. On je svakako sposoban da radi u interesu SDA, bavi se tračevima, nezakonito izuzima snimke s nadzornih kamera, uhodi neistomišljenike i tako dalje. Samo što je takva vrsta sposobnosti u suprotnosti s odredbama Zakona o OSA BiH, Krivičnog zakona BiH, Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH i drugih zakonskih i podzakonskih akata o koje se ogriješio direktor Osmica.

OSA BiH i njen direktor postali su predmet sprdnje. Ne samo u BiH, nego i u regiji. Jer kako ne ismijavati agenciju čiji direktor svoje diplome proglasi državnom tajnom i koji je toliko “sposoban” da javno publicira preko svojih propagandista krivično djelo koje je počinio – kao što je bio slučaj sa nezakonitim izuzimanjem snimaka s nadzornih kamera JP BH Pošte.

Nisu Bosni i Hercegovini, a prije svega Bošnjacima, tu sramotu priredili ni SNSD, a ni HDZ već isključivo Osman Mehmedagić i SDA. OSA je zbog Mehmedagića i SDA postala predmet sprdnje, ismijavanja, a često i viceva.

Zaboravio je Bakir Izetbegović da uz Osmicu stoji samo on i njegovi poltroni. Problem s nezakonitim radom Osmana Mehmedagića i njegovim “akademskim historijatom” ima kompletan bošnjački i probosanski politički establišment.

Fahrudin Radončić, Nermin Nikšić, Aljoša Čampara, Elmedin Konaković, Senad Šepić, Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović i tako dalje samo su neki od utjecajnih Bošnjaka koji vide problem u tome da se na poziciji direktora OSA-e nalazi srednjoškolac i osoba koja zloupotrebljava svoju poziciju.

I u konačnici, nije OSA=Osman Mehmedagić pa da se svi uspjesi OSA-e pripisuju Osmici. Šef operacija OSA-e je kadar SDS-a, a glavni inspektor OSA-e je kadar HDZ-a. Ako ćemo tjerati mak na konac, čak 52,9 posto uposlenika OSA-e čine uposlenici koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci.

Jedno je sigurno, uspjesi OSA-e su rezultat rada vrijednih službenika ove agencije (Bošnjaka 47,10%, Srba 31,26%, Hrvata 19,66% i iz reda ostalih 1,98%). Dok su sve sramote koje se vežu za OSA-u rezultat isključivo “rada” Osmana Mehmedagića. Nije niko drugi do Osmana Mehmedagića, svojim aktivnostima, narušio kredibilitet ove agencije i sorozao je u očima međunarodnih partnera.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više