Fresh Press portal
BiH Politika

Iz SDP-a pitaju: Zašto se godinu dana odgađa sjednica o stanju na KCUS-u

Šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić postavio je pitanje rukovodstvu Parlamenta FBiH.

Tražena je tematska sjednica u vezi stanja na KCUS-u, prošlo je više od godinu dana, ali nikad je nismo održali. Ovo je neozbiljno za jedan parlament. Nije mi jasno zbog čega se ta sjednica ne održava” – istakao je Mašić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Fbih Mirsad Zaimović odgovorio je da je pandemija poremetila sva dešavanja.

Zastupnik Hajrudin Žilić (DF) uputio je inicijativu kojom od Federalnog ministarstva zdravstva traži da se na listu lijekova uvrsti lijek za hemofiliju.

Zastupnica Adisa Kokić-Hinović (SDA) uputila je dvije inicijative.

Prva je da se hitno donesu svi podzakonski akti u liječenju neplodnosti, a kako bi se konačno počeo provoditi zakon. Prošlo je 27 mjeseci od objave zakona, objavljen je samo jedan podzakonski akti i zakon nije implementiran. Druga inicijativa odnosi na strateški dokument za mlade u FBiH. Zakon o mladima stupio je na snagu 2010. godine ali još nije implementiuran” – pojasnila je Kokić-Hinović.

Zastupnik Albin Muslić (SDP) postavaio je više pitanja.

Pitanja se odnose na Ceste Federacije BiH. Tražim detaljne odgovore na svoja ranija pitanja. Molim odgovor u pismenoj formi sa detaljnim obrazloženjem više projekata” – istakao je Muslić.

Zastupnica Mira Grgić postavila je pitanje ministrici finansija FBiH Jelki Milićević.

Pitam dali je došlo do novih zapošljavanja u gender centru FBiH i kako se dogodilo da nedostaju sredstva za plate” – istakla je Grgić.

Zastupnik Zlatko Ercegović (Nezavisni zastupnik) uputio je pitanje u vezi stanja u zdravstvu FBiH.

Kažu da je stanje pod kontrolom. Zdravstveni radnici su na izmaku snaga. Upućujem inicijativu da se pod hitno omogući prijem zdravstvenih radnika svih profila u sve javne zdravstvene ustanove u FBiH. uputio bi pitanje i zahtjev da uputi u proceduru zakon o reprezentativnosti. Prije više od godinu dana sam uputio amandman na Krivični zakon koji se tiče napada na zdravstvenog radnika” – istakao je Ercegović.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više