Fresh Press portal
Business Ekonomija

Grade domove za pet porodica: Otpornije na potrese, a gotove su za samo 30 dana

Požgajeve drvene kuće grade se, inače, od domaće jele i smreke, a dosad ih je izgrađeno oko 500 u Hrvatskoj. Upravo nakon potresa primjetno se povećao interes za drvenim kućama.

Kao veći donator na potresom pogođenom području ovih dana aktivirala se i grupacija Požgaj, jedan od najvećih gospodarstvenika u sektoru drvne industrije u Hrvatskoj i jedina koja proizvodi drvene kuće.

Pet takvih kuća Požgaj želi izgraditi za pet porodica koje su nakon razornog potresa ostale bez krova nad glavom.

“Pokrenuli smo s našim partnerima Hrvatskim šumama i Gradom Petrinjom potragu za pet porodica koje trebaju pomoć, a sam odabir prepustili smo njima, budući da imaju bolji uvid na terenu. Hrvatske šume na tom području imaju i zaposlenike, a u Gradu najbolje znaju komu treba pomoć”, kaže predsjednik uprave Požgaj grupe Nikola Požgaj, piše “Poslovni dnevnik“.

Kuće kojima se njegova tvrtka želi uključiti u pomoć pri revitalizaciji pogođenih područja u Sisačko-moslavačkoj županiji veličine su nešto više od 50 kvadrata, a gradnja kuća uključit će i partnere s kojima Požgaj već surađuje, a koji će osigurati pokrov kuće.

Prvi korak u realizaciji ove donacije, nakon što partneri odaberu potrebite porodice, bit će pribavljanje potrebnih dozvola za gradnju i ostale dokumentacije. Trebat će potom osigurati i betonski temelj za kuću, a Požgaj poziva i ostale donatore da se pridruže uslugama postavljanja nužnih elektro i vodoinstalacija, te postavljanjem kupaonice i kuhinje.

Iako nerado govori o brojkama, vrijednost Požgajeve donacije je 300 hiljade kuna po objektu. Svoj dio postavljanja kuća, nakon što se ishodi sva potrebna dokumentacija, Požgaj može izvesti kroz 30 dana.

Realizaciju će odrediti vjerojatno najviše dinamika osiguravanja dokumentacije, koja se odvija i u uvjetima otežanog rada nadležnih službi.

Ova donacija stambenog objekta od ostalih koje se trenutačno realiziraju razlikuje se i po tome što je riječ o trajnom rješenju od prirodnih kvalitetnih sirovina. Drvo je uz to vrlo fleksibilan materijal što i kuće građene od njega čini sigurnijima u potresima u usporedbi s betonskim i kućama građenima od opeke, što se imalo prilike vidjeti upravo tokom protekla dvije sedmice, jer su na terenu nekadašnje posavske drvene kuće ostale u pravilu pošteđene šteta izazvanih potresom, za razliku od klasične gradnje.

Zbog toga je iz redova arhitekata, kao i drvnog sektora, upućen apel da se prilikom obnove koja će uslijediti na područjima pogođenima potresom što više posegne i za drvnom gradnjom, koja je proteklih pedesetak godina u Hrvatskoj potpuno zanemarena.

Osim što je kvalitetna i sigurnija, ne samo od potresa, nego i od požara, iz Hrvatskog drvnog klastera napominju i da se takva gradnja dobro uključuje i u ambijent tog područja, a i u trend zdrave gradnje koja se sve više promovira i potiče u Evropskoj uniji. A posebno je gradnja drvom cijenjena na seizmološki aktivnim područjima, primjerice u Japanu.

Raste interes

Nikola Požgaj potvrđuje i da se upravo nakon potresa i kod nas primjetno povećao interes za drvenim kućama te da dnevno proteklih dana zaprime i deset upita, što je, kaže, ranije bila mjesečna razina.

Drvene kuće nešto su skuplje od klasičnih, između 20 i 30 posto, te zahtijevaju redovito održavanje, zbog čega njihova zastupljenost u stanogradnji na našem području nije na razini na kojoj je u Sloveniji ili Austriji, gdje je ovaj tip kuće vrlo popularan. Požgajeve drvene kuće grade se, inače, od domaće jele i smreke, a dosad je, potvrđuje vlasnik, izgrađeno oko 500 drvenih kuća na području Hrvatske, prenosi “Večernji“.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više