Fresh Press portal
Svijet Vijesti

Njemački mediji: Da li je na pomolu izmjena cjelokupnog Dejtonskog mirovnog sporazuma nakon pobjede Joe Bidena u SAD?

FOTO: AP

Bidenova balkanska politika mogla bi rezultirati reformom Ustava BiH iz 1995. i okončanjem ideje razmjene teritorija po etničkim principima na Kosovu, piše njemački list „Frankfurter Rundschau“ – prenosi Deutche Welle.

Vijest o pobjedi Joea Bidena u Sarajevu obilježila je velika radost građana, koji se, kao i mnogi građani jugoistočne Evrope, nadaju da bi sada moglo doći do konstruktivne saradnje između Evropske unije i SAD-a na Balkanu, koja je tokom Trumpovog mandata u potpunosti uništena, piše austrijska novinarka Adelheid Wölfl u „Frankfurter Rundschau-u”.

„Biden je također važna simbolična figura, jer je bio jedan od rijetkih američkih političara koji je od samog početka shvatio o čemu se radi u BiH. Još 1992. godine – dok je Evropa skrštenih ruku posmatrala kako se ljudi s muslimanskim i katoličkim imenima protjeruju, ubijaju i odvode u koncentracione logore – Biden je zahtijevao ukidanje embarga UN-a na oružje za BiH; i želio je da Sjedinjene Države vojno podrže BiH protiv agresije Vojske Republike Srpske i ratnih huškača u Beogradu.”

Nada u reformu Ustava BiH

U tekstu „Frankfurter Rundschau-a” navode se i drugi razlozi za oduševljenje pobjedom republikanskog kandidata. Biden je, piše dalje Adelheid Wölfl, 1994. godine posjetio opkoljeno Sarajevo, a 1995. godine, nakon tri godine političkog angažmana, BiH je ukinut i embargo SAD-a na oružje. On je zaslužan i za donošenje amaričkog Zakona o pravu Bosne i Hercegovine na samoodbranu, kao i Rezolucije o genocidu u Srebrenic.

Pamte se, navodi se još, i njegovi vatreni govori u Senatu tokom kojih je tadašnjeg generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića nazvao ratnim zločincem i gangsterom i istakao da je u toku genocid. Biden je također tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića pozvao da okonča “brutalnu genocidnu klaonicu” u susjednoj Bosni i Hercegovini.

„Američki politolog Jasmin Mujanović, koji ima bosanske korijene, čak vidi i šansu da se tokom Bidenovog predsjedničkog mandata reformira Ustav BiH iz 1995. godine.”

Mujanović, kako se navodi, smatra da će Washington sada ponovo voditi kampanju usmjerenu jačanju demokratije i vladavine zakona u regionu.

I u Briselu se nadaju okončanju nestabilne i nepromišljene politike SAD-a na Balkanu

Balkanska politika pod Trumpom nije bila promišljena

U svojim predizbornm pismima Biden se obratio i bh. i kosovskoj dijaspori.

Biden je, kako piše u članku, istakao da je bio „dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine – od najmračnijih vremena rata i genocida do svoje kontinuirane borbe za stabilnost i pravdu”.

Nešto slično je Biden istakao i u pismu o Kosovu, u kome je tvrdio da se zalagao za intervenciju NATO-a, koja je 1999. okončala rat između srpskih jedinica i Oslobodilačke vojske Kosova.

„I u ovom pismu on obećava da će preokrenuti neizbalansiranu politiku Trumpove administracije prema Kosovu i Srbiji i zajedno s EU raditi na postizanju sporazumu dviju država. To se s nestrpljenjem očekuje i u Briselu i Berlinu, jer je posljednjih nekoliko godina obilježeno nestabilnom i nepromišljenom politikom SAD-a.

Odlaskom Trumpove administracije, kako se zaključuje, ideje poput zamjene teritorija zasnovane na etničkim principima više se neće naći na dnevnom redu, jer Biden se uvijek zalagao za multikulturalni suživot u jugoistočnoj Evropi.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više