Fresh Press portal
Kolumne

Dodiku želimo brzo ozdravljenje i čekamo pojašnjenje: Milorade odakle ti ikona?

Dodik

Pristojnost i etika mi nalažu da riječ laž ne bih trebala koristiti u tekstovima, ali kada govorim o Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH laž je blaga riječ za sva obećanja koja je dao, a nije ispunio.

Piše: A. Čorbo-Zećo // Patria

Sva obećanja padnu u vodu onog trena kad drugi interes nadvlada nad prvim. Toliko se Dodik izgubio u svojim lažima, da i vijest da je smješten u bolnicu zvuči kao spin.

Naime, Dodik se još nije izjasnio kako je ukradena Ukrajinska ikona, stara 300 godina, završila kao poklon kod ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Rusija je vratila ikonu, a Dodik i npr. RTRS, koji je prvi javio da je Dodik u bolnici, nisu ni riječi prozborili o svjetskom skandalu.

Zato je i vijest da Dodik nema koronu, ali ima obostranu upalu pluća, u najmanju ruku dobro osmišljen plan da novinari ne pitaju o ukradenoj ikoni, jer zna se, a i etika tako nalaže, zdravlje je najpreče.

I meni bi sigurno bilo loše da mi jedna od najmoćnijih svjetskih zemalja vrati ukraden poklon. I to zemlja koju smatraš partnerom za sva svoja planiranja i maštanja o secesiji BiH ili ukidanju OHR-a. No, vratimo se Dodikovim lažima. Sjeća li se neko više Dodikove priče o tome kako RS dobija 70 miliona eura ruskog kredita?

Dodik je najavio i referendum 2018., kaže tražit će otcjepljenje.

Usvojili su u NSRS i Deklaraciju naziva ‘Republika Srpska – slobodna i samostalna’”. Sve što je obećao i učinio je, osim što je RS još uvijek entitet u sastavu BiH i finansijski zavisna i to od MMF-a, a gdje država sklapa kreditne ugovore.

Dodik nam je najavljivao i mogućnost ponovnog formiranja Vojske RS. Izazivao Valentina Incka da s njim zajedno skine ploču „Radovan Karadžić“ sa zgrade Studentskog doma na Palama, pa nakon bahaćenja ukloniše ploču i pade ratni zločinac u RS-u. I to u vrijeme suverene vladavine SNSD u entitetu RS. Što bi rekli ljudi ‘nije sila Bogu mila’.

Znate li da Milorad Dodik deset godina najavljuje da će s Vladom Srbije graditi Hidroelektrane Buk Bijela i hidroelektrane u Foči.

Najavio je da će 110 miliona eura dobivenih od privatizacije naftne industrije RS biti usmjereno u Razvojni program RS, kao i kamate veće od 7,5 miliona eura koje dobija od deponiranih sredstava privatizacije Telekoma RS. Danas više niko ne spominje milione od privatizacije, od Telekoma, ali još uvijek su aktuelne najave izgradnje hidroelektrana. Obično pred izbore.

Sad govori i o Aerodromu u Trebinju. I to na državnom zemljištu. Zato bi on da OHR ode. Mijenjao bi i sastav Ustavnog suda BiH, ali bez promjene Ustava!?

A, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 7. februara 2020. godine odlučio u korist Bošnjaka i Hrvata (sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske) da se svo poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne entiteta, kako je to izglasala Skupština RS, krajem 2019.

Dakle, nema ništa od aerodroma u Trebinju dok drugačije ne odluči država. Zapravo Dodik vam je kao iz priče o dječaku i vuku. Toliko je puta prevario ljude da dolazi vuk, da mu oni nisu povjerovali kada je vuk zaista i došao te ga je vuk pojeo.

Je li Dodiku sada zaista i došao vuk, ili je Dodik upleten u veliku sramotu krenuo u novu laž, niko sa sigurnošću ne može reći. Jer koga zmija ujede i od guštera bježi.

Naravno, da Dodiku želim brzo ozdravljenje i čekam pojašnjenje, kao i svjetska javnost. Milorade odakle ti ikona?

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više