Fresh Press portal
BiH Politika

Dodik u obraćanju pred UN-om vrijeđao Inzka: “Zaustavite tog monstruma”

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, učestvuje večeras na okruglom stolu na kojem prisustvuju ambasadori zemalja članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Vrlo nervozno je reagirao zbog prisustva Svena Alkalaja na sjednici.

Ne može on da hoda okolo i predstavlja samo jednu stranu Bakira Izetbegovića i Željka Komšića. Alkalaj nema saglasnost za ovo što će danas pričati“, kazao je Dodik. Inače, Alkalaj je stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku.

Da li vi hodate okolo gospodo ambasadori bez da imate saglasnost”, dodao je Dodik.

Direktno se obraćao visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku, pa se dotakao i izvještaja Reinharda Pribea (sačinio izvještaj o pravosuđu u BiH), kazavši da BiH nije naručila taj izvještaj i da ga ne priznaje!

Nigdje u Ustavu ne piše da BiH pripada imovina, dodao je Dodik.

BiH nema imovinu. Inzko hoda okolo i priča, ali on svojim djelovanjem spriječava investicije u BiH koje su nam tako prijeko potrebne”, dodao je Dodik.

Kazao je da se u BiH desio građanski rat, jer je neko odlučio da se raspada Jugoslavija.

Posebno oštre kritike iznio je na račun Inzka.

Umorni smo od tuđih zahtjeva, Inzko nema nikakvu podršku na lokalnom nivou, ali Inzko radi protiv dva konstutivna naroda koja imaju cilj da očuvaju mir. Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti rješenja koja mi nećemo. Jedan neizabrani stranac maloga znanja, zlonamjeran će dovesti do raspada”, poručio je Dodik.

Istako je da Inzko nema ništa sa državnom imovinom i da spriječava izgradnju aerodroma i hidrocentrala.

Ja sam htio biti na daleko većem nivou, ali pomoć koju vi dajete odlazi na plate, posebno Inzka”, kazao je Dodik.

Istakao je da će ukoliko se Inzko ne zaustavi sa nametanjima okrenuti RS-u prema integracijama sa Srbijom!

Dodik je iznio spekulaciju da u Sarajevu radi samo 15 Srba i da niti jedno dijete ne uči srpski jezik!

Dodik je poručio da je mir ključna riječ svog ovog vremena koji je uspostavljen Dejtonskom sporazumom.

Ustav BiH kaže da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Nigdje ne piše da BiH ima imovinu, tako da Inzko ne može da sprečava investicije”, kaže Dodik.

Iznio je i tvrdnje o tome ko sve želi da visoki predstavnik ode.

Hrvatska isto, Republika Srpska želi da nestane, pola Federacije BiH želi da on ode. A, on i dalje manipuliše i iznosi neistine. Zloupotrebljava govornicu i kad govori, predstavlja samo jedan bošnjački narod”, poručio je Dodik.

Dejtonski sporazum je jedan od najvažnijih dokumenata međunarodnog prava nakon Drugog svjetskog rata, rekao je Milorad Dodik.

Dejtonski sporazum se ne tumači, on se primjenjuje”, dodao je Dodik.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više