Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Afera “Respiratori”: Tužilaštvo traži produženje mjera zabrane osumnjičenim

Novalić

Nakon što je Sud BiH ukinuo mjere zabrane koje su bile na snazi dva mjeseca osumnjičenima u aferi “Respiratori”, Fadilu Novaliću, Fikretu Hodžiću i Fahrudinu Solaku jer Tužilaštvo BiH nije u predviđenom roku dostavilo traženo izjašnjenje o produženju mjera, jutros je kako piše Slobodna Bosna došlo do zaokreta.

Naime, Tužilaštvo BiH sa zakašnjenjem se žali na odluku Suda BiH i traži produženje mjera zabrane protiv osumnjičenih u trajanju od mjesec dana. Sada se čeka Sud BiH koji treba da odluči da li će mjere biti produžene.

Podsjećamo, pomenutom trojcu ranije je bilo zabranjeno međusobno kontaktiranje, te kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva BiH i drugim osobama uključujući i približavanje istim na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt razgovora o predmetu.

Sud je obrazložio da mjere mogu trajati sve dok postoji potreba.

Mjere zabrane ukinute su i direktoru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandru Zolaku. Tužilaštvo BiH u njegovom predmetu nije tražilo produženje, što je potvrdila nedavno i Zolakova advokatica, Senka Nožica.

Ona je rekla da Tužilaštvo nije tražilo produženje mjera iako je uobičajeno da se mjere produžavaju sve dok traje istraga, odnosno do podizanja optužnice.

Prema dosadašnjim rezultatima svi navedeni se terete za aferu tešku 10 miliona KM, a koja se tiče nelegalnog uvoza respiratora iz Kine.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više