Fresh Press portal
TOP VIJESTI Video Zanimljivosti

Titov veliki plan od kojeg je strahovao svijet – Beograd glavni grad, zemlja veća od Njemačke, 30 miliona stanovnika

You tube kanal “Ozbiljne teme” donosi teoriju prema kojoj je Tito zamislio veliku Jugoslaviju, zemlju od 30 milijuna stanovnika teritorijalno većom od Njemačke.

Balkan je oduvijek bio područje koje je bilo na ovaj ili onaj način okupirano od strane neke druge države. Zbog toga su nastali i nacionalistički pokreti u nizu država kojima je cilj bio oslobođenje od okupatora. Međutim, rodili su se i pokreti koji su imali težnju ujediniti sve Slavene. Pogledajte samo ovu sličnost u zastavama i nazivima.

Panslavizam, ilirizam, austroslavizam, neoslavizam i euroslavizam neke su od ideja na koje se, u slučaju da “što bi bilo, kad bi bilo”, mogla oslanjati neka zamišljena velika slavenska država, naravno u kombinaciji od unitarnih do konfederalnih paralela i nekih od zapadnih ideologija suvremene države.

Neke su imale više, a neke manje šanse za ostvarenje, neke su imale manje, a neke veće teritorijalne pretenzije.

Titova ideja Balkanske federacije imala je najveće šanse sudeći po konstelaciji međunarodnih odnosa oštro odvojenih linijom istok-zapad, kao i utjecajnosti Josipa Broza u međunarodnoj politici.

Postoji priča da je jedna devedesetogodišnjakinja promijenila 7 država, a da nije izašla iz kuće. Kako je to moguće?

To se upravo i dogodilo na našim prostorima!

Poslijeratna Jugoslavija u granicama od Vardara pa do Triglava koju je do smrti vodio Josip Broz Tito, pod čijim vodstvom je imala pretenzije prema okolnim državama tvrde na kanalu. Naime, ideja Balkanske federacije uključivala je Albaniju, Bugarsku, Rumunjsku, a u najširoj varijanti čak i dijelove Grčke i europski dio Turske. Tito je održao veliki broj bilateralnih sastanaka i potpisao nekoliko dokumenata koji su trebali doprinijeti stvaranju ovakve države.

Pretenzija na ovoliku teritoriju uzbudila je vođe velikih sila. Čak ni Staljinu nije bilo svejedno. Titovo “ne” 1948. godine upućeno vođi Sovjetskog saveza izazvalo je unutrašnje političke sukobe u Jugoslaviji koji su rezultirali stvaranjem Golog otoka na kojem su završavali i nevini građani.

Da je ostvarena Titova ideja, Balkanska federacija bi u brojkama danas ovako izgledala:
31 milijun stanovnika
395 tisuća kvadratnih kilometara (primjerice Njemačka ima površinu od 357.021 kilometara kvadratnih)
BDP – 295 milijardi dolara
9.500 dolara po glavi stanovnika
Beograd bio naravno prema njima bio glavni grad
Postoje navodi da u sastavu federacije, prema Titovu planu, stoji ideja da je južna srpska pokrajina Kosovo i Metohija trebala ući u sastav Albanije, u okviru federalnih jedinica.

Ipak, veliko je pitanje do čega bi dovela implementacija Titove ideje Balkanske federacije. Da li bi to proizvelo loše odnose sa drugim velikim silama i kakve bi to posljedice izazvalo, da li bi bilo moguće oformiti Pokret nesvrstanih, da li bi raspad iz devedesetih bio još krvaviji, a glavno pitanje koje se nameće je , koliko bi ovakva država trajala i koliki bi teritorij na kraju zauzimala?

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više