Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

U Tuzlanskom kantonu dječiji doplatak iznosi 25 KM

Vlada Tuzlanskog kantona je na današnjoj sjednici utvrdila da će iznos dječijeg dodatka za djecu iz porodica u kojima mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi sedam posto prosječne plate u Tuzlanskom kantonu iz 2020. godine, iznositi 25,00 KM po jednom djetetu mjesečno, izuzimajući porodice sa troje i više djece za koje će dječiji dodatak iznositi 43,00 KM mjesečno po svakom djetetu iz te porodice.

Vlada TK je danas utvrdila i jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta u visini od 20 posto prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu za prvih jedanaest mjeseci 2020. godine, odnosno u iznosu od 172,00 KM.

Pravo na ovaj oblik pomoći imaju porodice čiji mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi 25 posto prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu.

Za ostvarivanje ovog prava u Budžetu TK za 2021. godinu je planirano 120.000,00 KM.

Također, Vlada je utvrdila i da će novčana pomoć na ime prehrane djeteta do šest mjeseci iznositi 86,00 KM po djetetu.

Pravo na ovu pomoć imaju nezaposlene majke porodilje čiji prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 25 posto prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu iz 2020. godine.

Ovo pravo isplaćivat će se u trajanju od maksimalno šest mjeseci, a zahtjev za ostvarivanje prava se može podnijeti najkasnije do jedne godine starosti djeteta.

Uspostavu prava vršit će mjesno nadležni centar za socijalni rad.

Prema današnjoj odluci Vlade, jednokratna novčana pomoć za roditelje sa troje i više zajedničke djece tokom 2021. godine iznosit će 1.500,00 KM, a ovo pravo mogu ostvariti roditelji za treće i svako slijedeće zajedničko dijete rođeno u 2021. godini.

Podsjetimo, Vlada TK je prije dvije godine donijela odluku o visini dječijeg dodatka za porodice koje su u stanju socijalne potrebe te će one majke s jednim ili dvoje djece primati 20 KM mjesečno po djetetu, dok će one koje imaju troje ili više djece po jednom mališanu dobijati po 40 maraka prenosi RadioSarajevo.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više