Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Sastanak u Vladi Federacije BiH: Situacija je dramatična, nije donesena odluka o lockdownu

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu završen je sastanak o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i mogućnostima nabavke vakcina protiv koronavirusa.

Pomoćnik federalnog ministra za zdravstvo Goran Čerkez poručio je da je trenutna epidemiološka situacija dramatična i da svi moraju biti odgovorni i pridržavati se propisanih mjera kako ne bi došlo do ponovnog lockdowna, javlja Anadolu Agency (AA).

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu završen je sastanak o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i mogućnostima nabavke vakcina protiv koronavirusa.

Sastanku je prisustvovao premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenici te predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kao i premijeri i ministri zdravstva kantona u Federaciji BiH.

“Danas je situacija dramatična. Moramo se svi maksimalno uozbiljiti jer nastavak ovakve situacije nas vodi u scenarije koje smo gledali na početku pandemije, a koji su se dešavali u Italiji, Španiji i drugim evropskim zemljama koje su imale katastrofalnu situaciju”, kazao je Čerkez.

Kako je kazao, trenutnu epidemiološku situaciju ne možemo povezivati s procesom vakcinacije.

“BiH je u drugom valu, nažalost, u nabavci vakcina zakazao je jedini međunarodni pravni subjekt tj. organi vlasti BiH koji ni diplomatski i procesno nisu odgovorili na ovo što su trebali odgovoriti, da građanima BiH obezbijede vakcinu”, pojasnio je Čerkez.

Prema njegovim riječima, današnji zaključak je formiranje ad hoc tijela.

“Već danas, ako prođete gradom, ispred domova zdravlja je haotična. Situacija je jako ozbiljna i u drugim kantonima. Osmi mart je blizi, nikakva slavlja, nikakvi organizovani skupovi nisu prihvatljivi. Nemojmo dozvoliti da s ovom neodgovornošću koju trenutno imamo da dođemo u situaciju da idemo u ponovni lockdown, koji nam je na pragu ako ovako nastavimo”, istakao je Čerkez.

Prema njegovim riječima, zahtjevali su da svi kantoni povećaju testiranja jer se situacija dramatično pogoršava i idemo ka kulminaciji.

Dodao je da već imamo dvije sedmice kašnjenja u donošenju mjera, a tek za dvije sedmice očekujemo pojačan proliv bolesnika u bolnicama.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da su danas imali sastanak koji liči na sjednicu Vlade 16. marta prošle godine.

“Već se može prosuditi da opet imamo neku vanrednu situaciju i mi je zaista imamo. Jako raste broj zaraženih, ne znamo gdje će završiti. Danas smo raspravljali šta dalje. Razgovarali smo o epidemiološkim mjerama i vakcini”, kazao je Novalić.

Predsjednik odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Kacila kazao je da je danas glavno pitanje šta ćemo i kako ćemo dalje s obzirom na informacije koje dolaze s Kliničkog centra i Opće bolnice u Sarajevu da su kapaciteti puni.

“Da pacijenti leže po hodnicima, a da se očekuje eksponencijalni rast zaraženih. Jako puno kolega je zaraženo koronom i smatram da mora postojati adekvatnija i konkretnija reakcija svih nivoa vlasti kada se govori o mjerama”, pojasnio je Kacila.

Smatra da je neophodno reagovati na trenutnu epidemiološku situaciju.

Govoreći o nabavci vakcina kazao je da se treba formirati tijelo koje treba da reaguje odmah i da ima rezultat što je moguće prije jer u protivnom boji se da vakcinu nećemo vidjeti još nekoliko mjeseci.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više