Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Snijeg na Alpama više nije bijele boje

Zbog vjetra i razvoja specifičnih meteoroloških uvjeta, velike količine pijeska iz Sahare ovog vikenda stigle su na područje Europe, a miješanje sa snijegom prouzrokovalo je rijetku pojavu stvaranja tzv. crvenog ili krvavog snijega.

Prema snimcima stranice Severe Weather, pijesak je s područja Afrike stigao preko jugozapadnog dijela Europe u centralni dio kontinenta. Čestice prašine prekrile su središnji dio Francuske, Švicarske, južnog dijela Njemačke te Austrije.

Obzirom na položaj, mnoga skijališta širom centralnog dijela Europe poprimila su crvenu boju, a brojni skijaši ostali su iznenađeni fantastičnim prizorima koji se rijetko mogu vidjeti na planinama. Zbog utjecaja vjetra, pijesak bi se prema navodima njemačkih meteorologa trebao širiti dalje prema sjeveru i istoku Europe, točnije na područje Mađarske i Češke.

Dijelovi pijeska trebali bi prema procjeni stići i na područje Balkana kao i Poljske i Ukrajine, ali u manjem obimu s obzirom na smjer kretanja vjetra.

Iako se pijesak iz Sahare na području Europe može primijetiti svake godine, meteorolozi ističu da je vjetar ovoga puta bio mnogo jači nego inače što je prouzrokovalo i zadržavanje mnogo više čestica prašine u zraku – piše Bljesak.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više