Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Lažnim suzama građanima uzeo 65.000 eura za ‘liječenje’ a sada vozi BMW

Na društvenim se mrežama predstavljaju herojima koji se lavovski bore protiv teških bolesti skupljajući novac za svoje izliječenje. Dignu Hrvatsku na noge, no onda onima koji su im nesebično pomogli često uslijedi hladan tuš jer se pokaže da su novac uplatili prevarantima. Sve je više ovakvih slučajeva, a na takve su priče nasjele i neke poznate osobe poput glumice Marijane Mikulić koja je često slala novčanu potporu Dinu Ljutiću za liječenje supruge Ana-Mari. Njoj je uistinu dijagnsticiran rak s metastazama po cijelom tijelu, no ovog oca dvojice sinova Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu sada sumnjiči za prevaru i pranje novca. Istraga je u tijeku, a Ljutić se nalazi u pritvoru.

Robert Matalin iz Dubravice jedan je od onih koji je također došao na stup srama pretvarajući se da ima leukemiju, a nakon što je u srpnju 2018. sve razotkrila emisija Provjereno s djevojkom Doris Gregorina navodno je pobjegao u Tursku. Njegovi uplakani apeli u televizijskim reportažama ganuli su Hrvate. Tvrdio je da boluje od akutne mijeloične leukemije koja je nastala od posljedica karcinoma testisa, međutim nije postojao nijedan liječnički nalaz kojim bi to i potkrijepio.

Štoviše, doktorica Sandra Bašić Kinda koja radi na odjelu hematologije na zagrebačkom KBC-u rekla je da nije njen pacijent. Matalin je uistinu bio bolestan – imao je rak testisa od kojeg se uspješno izliječio. Međutim, novac je skupljao kako bi otišao na transplantaciju krvotvornih matičnih stanica u Tursku kojim se liječi leukemija tvrdeći da transplantaciju ne može obaviti u Hrvatskoj jer nema adekvatnog donora, te da mu preostaje jedino haploidentična transplantacija, odnosno ona u kojoj donor ne mora biti sto posto podudaran i čija je cijena 150 tisuća eura.

Od akcije prikupljanja novca ogradili su se i u Zakladi Ana Rukavina čijim se imenom koristio. Ubrzo je otkriveno kako se operacija za koju je govorio da se izvodi samo u tri zemlje – Americi, Njemačkoj i Turskoj, obavlja i u Hrvatskoj. Predstavljao se kao teško bolestan otac malodobnog djeteta i za samo nekoliko mjeseci skupio više od 400 000 kuna. U akciju pomoći uključile su se i brojne poznate osobe koje su povjerovale u njegovu srcedrapajuću priču, među njima je bio i nogometaš Vedran Ćorluka. Vrativši se iz Turske Matalin počinje prijetiti onima koji su svoj novac tražili natrag pa je tako u jednoj poruci napisao: “Polomit ću ti ruke i noge, a ti me sad odi prijavi policiji”. Njegov brat Milan na Facebooku se tada ispričao svima koji su uplaćivali novac.

– Žao mi je kao i mojim roditeljima i cijeloj familiji što je i vas i nas iskoristio na takav način. Kao što i sami znate nažalost on je to zloupotrijebio i napravio veliku sramotu sebi i svojoj obitelji, pa vas kao njegov brat moram obavijestiti da mu ipak plan nije u potpunosti uspio. Uskok mu je blokirao račune tako da će novac prikupljen vašom mukom državne institucije nadam se prebaciti u prave ruke onih kojima je to prijeko potrebno. Svima nam je teško, a vama još više. Ali evo bar da znate da se nije dugo koristio vašim teškom mukom zarađenim novcem. A njemu i njegovoj djevojci (ako ne dokažu suprotno) neka sude nadležna tijela i dragi Bog.

Dvije i pol godine kasnije Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta još uvijek utvrđuje što se dogodilo, potvrdili su nam to u zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu. – Vezano za slučaj Roberta Matalina, obavještavamo Vas da je u tijeku provođenje izvida, a kako je postupanje tijekom izvida sukladno članku 206. Zakona o kaznenom postupku tajno, za sada Vam ne možemo pružiti informacije o predmetu, odgovorili su nam.

Po nalogu Općinskog državnog odvjetništva još uvijek provodimo izvide, naime, ovdje je riječ o jednom kompleksnom i zahtjevnom istraživanju koje obuhvaća veliki broj svjedoka i oštećenih osoba za eventualno kasnije podizanje optužnice, kažu u zagrebačkoj policiji.

Iz Zaklade Ana Rukavina tvrde kako su još u srpnju 2018. policiji prijavili slučaj zloupotrebe imena Zaklade policiji te su dobili povratnu informaciju da je slučaj proslijeđen Kriminalističkoj policiji. Upit smo poslali i Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike gdje su uvidom u svoju evidenciju o izdanim rješenjima, kojima se odobrava provođenje humanitarnih akcija temeljem Zakona o humanitarnoj pomoći, utvrdili da u razdoblju od 1. studenoga 2015. do 15. siječnja 2021., Robertu Matalinu i Doris Gregorini nije izdano niti jedno rješenje kojim se odobrava provođenje humanitarne akcije, odnosno do ovoga trenutka Ministarstvo isto nije zaprimilo.

image

Robert Matalin
Nova Tv

Pritom su istaknuli i kako pitanje donacija nije obuhvaćeno Zakonom o humanitarnoj pomoći jer je to područje regulirano posebnim zakonima iz nadležnosti Ministarstva financija, a organizator ih nije u obvezi prijaviti nadležnom pravnom tijelu u županiji, odnosno Gradu Zagrebu, u čijoj su nadležnosti svi postupci vezani uz prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći.

Za kazneno djelo prevare iz članka 236. Kaznenog zakona propisana je sankcija od šest mjeseci do pet godina zatora. Ako je nastala znatna materijalna šteta propisana je kazna od jedne godine do osam godina zatvora. Robert Matalin, međutim, i dalje je slobodan čovjek. S djevojkom Doris dobio je kćer kojoj je 11 mjeseci. Žive u obiteljskoj kući njegovih roditelja, a susjedi nam kažu da ga svakodnevno viđaju kako vozi luksuzan BMW. U strahu ne žele istupati u javnosti, već nas mole da im ne spominjemo imena.

image

Robert Matalin
Nova Tv

Matalin je također, u svibnju prošle godine, osnovao i obrt Leader Rider registriran na adresi Ivana Meštrovića 35 u Sesvetama. Na internetskoj stranici simple-cw.hr stoji kako je djelatnost firme taksi služba te da poslovni subjekt uredno isplaćuje plaće i nema poreznog duga. Još donedavno na stranici Moj posao stajao je oglas u kojem je Matalinova tvrtka tražila deset vozača na Uber i Bolt platformama na području Zagrebačke županije.

– Radite na obje platforme paralelno, vozila vam dajemo na korištenje i privatno, znači cijelo vrijeme 24h. Ako imate svoje vozilo i želite voziti njega, ne smije biti starije od sedam godina i mora imati petora vrata, zarada je tada kud i kamo veća jer nema troška najma. Vozite naša vozila (cijena najma na tjednoj bazi stvar dogovora). Radite kada vam odgovara, isplata je svaki tjedan, gotovina je kroz tjedan kod vas, blokada računa nije problem. Naša provizija je 10% od prometa koji napravite na tjednoj bazi, a sve ostalo je vaša zarada.

Ako tjedno napravite 4000 kn prometa, 400 kn je naša provizija, od 900 do 1100 kuna vam je najam vozila (ovisno o modelu) i cca 900 kn vam je trošak goriva (ovisno o kilometraži). Znači da vama ostaje tjedno čiste zarade cca 1500 do 1800 kuna i ono najbitnije ne visi vam šef za vratom (realno nas vidite jednom tjedno na obračunu), stajalo je u oglasu.

Pokušali smo doći do Roberta Matalina, no njegoj broj ne može se pronaći nigdje na internetu, a i svi profili na društvenim mrežama koje je imao – netragom su nestali. Uspjeli smo stupiti u kontakt s njegovom djevojkom Doris Gregorina koja nam je u početku rekla da joj pošaljemo pitanja na koje će odgovoriti da bi dan poslije napisala: “Razgovarala sam s obitelji i odlučili smo da ne dajemo nikakve izjave. Hvala svejedno, ali na prvom mjestu mi je kćerka.”

Robertov otac Josip do kojeg smo došli tek nam je kratko rekao: “Nemojte me podsjećati na to što je bilo, ostavimo to na miru. Nije to bilo lažno, ali ajde, pustimo to. Neka je otvorio firmu, neka USKOK istražuje…”, bilo je sve što nam je kazao.

Nešto rječitiji bio je Franjo Matalin, Josipov bratić, koji je ogorčen svime što se dogodilo.

– To je on morao upasti u neki lanac, pa im je morao dati. Neka mafija, tko će ga znati? Čujte, on je skupio pola milijuna kuna, sad nema ništa. U kući nije napravio ama baš ništa, gdje su onda ti novci? On je otvorio neku firmu, koliko znam za taksiranje, iznajmljuje automobile. Ljudi pričaju čija su to auta, jesu li iznajmljeni, kupljeni…? Nije mi jasno kako će zaposlenicima isplatiti plaće, ma sve vam je to meni jako sumnjivo. Za njega radi dvoje-troje ljudi, priča se. Ja se redovito čujem s njegovim ocem Josipom, mojim bratićem. Bila je to velika sramota za njih, ali su mu ipak na kraju prešli preko svega. Znam da je Robert dobio dijete s Doris, žive skupa s njegovim roditeljima, zaključio je Franjo Matalin.

Što kaže zakon?

Zakonom o humanitarnoj pomoći propisuju se uvjeti prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći u Republici Hrvatskoj. Istim Zakonom je propisano da je račun za humanitarnu akciju bankovni račun otvoren za pojedinu humanitarnu akciju na kojem je moguće pratiti prihode i rashode sredstava prikupljenih u humanitarnoj akciji, a koji nije osobni bankovni račun fizičke osobe, odnosno bankovni račun pravne osobe namijenjen redovitom poslovanju. Člankom 23. Zakona o humanitarnoj pomoći propisano je da nadzor nad prikupljanjem i pružanjem humanitarne pomoći obuhvaća inspekcijski nadzor i upravni nadzor. Inspekcijski nadzor nad stalnim prikupljanjem i pružanjem humanitarne pomoći provode inspektori ministarstva nadležnog za socijalnu skrb.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više