Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Gdje su nestali glasovi Sanje Vulić, neophodna reforma izbornog procesa?

Nezavisni blok rezultate ponovljenih izbora u Doboju vidi kao dokaz da izborni sistem u Bosni i Hercegovini treba temeljitu reformu i strožija izborna pravila. Poseban dio te reforme mora biti uvođenje novih tehnologija za glasanje i nadzor procesa glasanja, na čemu Nezavisni blok insistira kroz svoje javne istupe i zakonske prijedloge od samog nastanka stranke.

Činjenica da se na jednim lokalnim izborima pojavljuje osamdeset pet političkih subjekata od kojih je samo njih deset uspjelo preći cenzus od tri posto pokazuje kako je riječ o fiktivnim kandidaturama čija je jedina svrha bila manipulacija biračkim odborima. Čak 67 političkih subjekata je osvojilo jednocifren broj glasova i očito se na sceni odvijalo izrugivanje demokratiji budući da osam subjekata nije osvojilo niti jedan glas, a među njima je šest nezavisnih kandidata koji nisu glasali ni sami za sebe!

„Poseban slučaj je izborni rezultat pojedinih stranaka i kandidata poput notorne Sanje Vulić koja je u novembru osvojila oko 22,000 a u nedjelju 5,000 glasova. Gdje je nestalo 17,000 glasova? To nije mala razlika, Sanja Vulić je u odnosu na novembar izgubila više glasova nego što susjedne općine Doboj Istok i Doboj Jug imaju ukupno upisanih ljudi u biračkom spisku, to se mora istražiti i sankcionisati,“ rekao je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Nezavisni blok će nastaviti sa insistiranjem na reformi i modernizaciji izbornog procesa u BiH i na tome će raditi sa svim strankama koje iskreno žele transparentnost i demokratičnost izbora u BiH.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više