Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Debevec slagao javnost, Branko Perić nije potpisao pismo podrške!

Povodom takozvanog „otvorenog pisma“, nepoznatog pošiljaoca, u kojem se kao potpisnici navode sudije Suda Bosne i Hercegovine i tužioci Tužilaštva Bosne i Hercegovine, sudije Suda Bosne i Hercegovine uputile su jučer javno saopćenje u kojem se ograđuje, kako je naglašeno, od navoda iznesenih u anonimnom „otvorenom pismu“ od 14. januara 2021. godine.

U saopćenju je navedeno odbacivanje svakog autorstva navedenog teksta, a o čemu, kako je istaknuto u saopćenju, svjedoče svojeručni potpisi sudija Suda BiH.

Sud je ustvari reagirao na otvoreno pismo u kojem se traži ostavka predsjednika Ranka Debevca, a navedeno je da iza njega ne stoje  sudije Suda BiH. Tako su u saopćenju navedena sva imena sudija, koji su ga i potpisali. No, ono što je vidljivo, pismo jedino nije potpisao sudija Branko Perić, iako se u reakciji ove pravosudune institucije tvrdi drugačije i njegovo ime nalazi se na spisku.

Ovu informaciju potvrdio je za “Avaz” i sudija Perić, kazavši da ništa nije potpisao niti da zna kako se njegovo ime našlo na spisku.

– Ja jedini nisam potpisao ovo pismo. I vidim da su svi objavili da sam potpisao, međutim nisam. To se vidi i u potpisima koji su obljavljeni, da nema moga ručnog potpisa. Ja mislim da sudije ne trebaju u tome učestvovati – kaže Perić.

Na pitanje, kako je moguće da je Sud naveo njegovo ime u saopćenju, Perić kaže:

Nemam pojma zaista, kao neka je greška. Moje je mišljenje da ovaj slučaj treba insitucije da rješavaju. Neka se reagira po pravilima. Imaju odjel za odnose s javnošću i tu treba da postoji neka procedura. Šta imaju sudije da se petljaju i pišu peticije – kaže Perić.

Podsjećamo, u otvorenom pismu sudija i tužilaca, od kojeg se Sud jučer ogradio navodi se da je predsjednik Ranko Debevec ispunjava želje direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

– Odavno je u javnosti prisutna općepoznata činjenica tvojih “dobrih” odnosa kao predsjednika Suda BiH, sudije R. D., sa direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, O. M., pa tako i njegovim mentorima, posebno u vrijeme krivičnog procesuiranja direktora O. M., istrage, podizanja optužnica i suđenja. Svi znamo da kao predsjednik Suda BiH zloupotrebama svoga položaja ispunjavaš sve želje i naloge, posebno zloupotrebe ovlaštenja direktora OSA-e, O. M., posebno kada su u pitanju legalizovanje ili prikrivanje privatiziranih i kriminalnih aktivnosti OSA-e i njenih mentora iz sjene – naglašeno je u pismu.

U pismu se zatim iznose i šokantni detalji:

– Direktor OSA-e O. M. ucjenjuje Tebe, predsjednika Suda BiH, sudiju R. D., kompromitirajućim snimcima Tvojih brojnih slučajeva takozvanog “potkivanja”, kompromitirajućim snimcima kontakata sa dokazanim saradnicima izraelske obavještajne agencije Mossad na Tvojim počecima mandata predsjednika Suda, te kompromitirajućim snimcima Tvojih eksplicitnih seksualnih avantura sa maloljetnicama, posebno tinejdžerkama, koja Tvoja sklonost je nama u Sudu i Tužilaštvu BiH višegodišnje općepoznata činjenica – kaže se u pismu.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više