Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Učenici u Hrvatskoj birali hoće li sjediti kraj “homoseksualca”, “srpskog vojnika iz Bosne” ili…

Facebookom se širi fotografija zadatka koji su učenici osmog razreda OŠ Milan Brozović u Kastvu dobili na satu vjeronauka. Vjeroučiteljica je podijelila listić koji od djece traži da izaberu tri osobe s popisa s kojima bi sjedili u vlaku na dugom putovanju i tri s kojima ne bi te da obrazlože odgovore.

Ne zvuči strašno, ali kada pogledate popis osoba koje se nude na izbor zadatak postaje, u najmanju ruku, neprimjeren.

“Homoseksualac”, “srpski vojnik iz Bosne”, “afrička žena koja prodaje proizvode od kože”, “Rom koji je tek izašao iz zatvora”, “Indijka s jednogodišnjim djetetom”, “hrvatski tajkun”, samo su neki od ponuđenih odgovora.

Našli su se tu i “specijalist za pobačaje”, “kompjutorski haker”, “Jehovin svjedok”, “turska glumica vrlo uspješna u Hollywoodu”, “engleski nogometaš”, “reper koji živi alternativnim načinom života” i “mladi umjetnik koji boluje od AIDS-a”.

Ravnateljica: “Vjeroučiteljica navodi da je zadatak upotrijebila da učenike nauči da ne trebaju imati predrasude”

Za komentar smo kontaktirali s ravnateljicu škole Sandru Krpan, koja je u razgovoru za DNEVNIK.hr rekla je kako je primila informaciju o, kako je rekla, “neprimjerenom sadržaju” te zatražila očitovanje vjeroučiteljice koja u školi predaje vjeronauk od prošle školske godine.

“Odmah sam pristupila provjeri navedenog i utvrdila da vjeroučiteljica jest dala nastavni listić učenicima osmih razreda. Zatražila sam pisano očitovanje vjeroučiteljice nakon obavljenog telefonskog razgovora s njom. U razgovor je uključena i stručna suradnica škole, socijalna pedagoginja jer sadržaje ocjenjujemo neprimjerenim iako vjeroučiteljica navodi da je nastavni listić upotrijebila kako bi učenike naučila da ne trebaju imati predrasude prema ljudima”, poručila je ravnateljica i dodala kako se kao škola apsolutno zalažu za mir, toleranciju i uvažavanje različitosti te o tome svakodnevno poučavaju učenike.

“Neizmjerno nam je žao ako je došlo do iznošenja neprimjerenih poruka prema učenicima. O svemu ćemo obavijestiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Riječku nadbiskupiju, zatražiti stručno-pedagoški nadzor te postupiti sukladno pravilnicima i Zakonu nakon utvrđenog potpunog činjeničnog stanja”, kaže ravnateljica u očitovanju koje nam je poslala i napismeno.

Protiv vjeronauka u školama

Ravnateljica Krpan inače je bivša saborska zastupnica SDP-a te nas je uputila na jednu saborsku raspravu u kojoj je, kaže, otvoreno bila protiv vjeronauka u školama.

“Doista poštujući sve religije, mi smo svjetovna, laička država, takve trebaju biti i škole. Mislim da je vjera pitanje intime i obiteljskog kruga”, rekla je Krpan za DNEVNIK.hr.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više