Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

U Srebrenici više nema četnika, ostala je samo ljubav Bakira i Mileta

U Srebrenici bi se danas konačno trebala u potpunosti konstituisati vlast čime će se pokazati da je porodica Izetbegović nastavila trgovati mukom povratnika. Pokazao je to novi koalicioni sporazum o skupštinskoj većini u ovom gradu potpisan jučer između bošnjačkog bloka i SNSD-a. U tom bloku SDA nije sama, ali se sporazumom predviđa da ga potvrde svojim potpisima predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Njih dvojica Srebrenici navodno treba da osiguraju finansijsku podršku ostalih nivoa vlasti u BiH.

Piše: Ernad Metaj // Patria

Nakon ovoga potpuno je jasno kako je bojkot izbora u Srebrenici kojim su iz izbornog procesa isključeni samo Bošnjaci koji žive u tom gradu bio dio dogovorenog političkog folklora koji nema nikakve veze s brigom o ljudima koji tamo žive. Još jednom je matematika bila važnija od ljudskih sudbina. SDA je na bojkotu profitirala jer se pokazalo da među ljudima koji žive u Srebrenici ima sve manje povjerenja. Za saradnju sa SNSD-om je optužen SDP, a Islamska zajednica BiH još jednom zloupotrebljena za spas onih koji godinama profitiraju na povratnicima.

U cijeloj priči o neiskrenom bojkotu izbora u Srebrenici jedino je pošten bio lider DF-a Željko Komšić koji je jasno rekao da je to pogrešan put, baš kao što je pogrešno što nakon svega sada njegova stranka ponovo legitimira katastrofalnu politiku SDA. Kao i u priči o Izbornom zakonu, tako će i o Srebrenici u ime Komšića pričati Bakir Izetbegović.

Ovog puta nije zloupotrebljen samo Komšić. Vjetar u leđa i novu snagu Izetbegoviću je dao i Elmedin Konaković iako njegov NIP nije nikakav faktor u Srebrenici. Kada potpis na koalicioni sporazum stave Milorad Dodik i Bakir Izetbegović ispast će da su njih dvojica zaslužni i za pomoć koju Kanton Sarajevo planira pružiti Srebrenici kroz zakon koji je nedavno iniciran u Skupštini KS od strane SDP-a.

Sporazumom će i Mladen Grujičić preko noći konačno evoluirati iz „četnika“ u načelnika, jer niko predstavnicima Bošnjaka u Srebrenici ne odgovara bolje od Srbina spremnog da kao i oni netransparentno troši pomoć koja stiže ovom gradu. Pomoć iz Srbije je potrošena, sada se valja okrenuti Federaciji BiH. Na kraju preko Srebrenice će SDA još jednom poravnati račune sa SNSD-om jer valja rješavati otvorena kadrovska pitanja u Vijeću ministara BiH i NSRS.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više