Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Srbija ponovo pomaže BiH: Danas stižu nove “sadaka vakcine”

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas će u 14:40 sati stići avion sa prvim dijelom donacije od 10.000 vakcina iz Republike Srbije za Kanton Sarajevo.

U avionu sa vakcinama doći će i ministar zdravlja Republike Srbije Zlatibor Lončar. Donaciju će u ime Kantona Sarajevo preuzeti premijer KS Edin Forto i ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Vlada KS je potpisala ugovor sa Vladom Republike Srbije o donaciji vakcina. Radi se o 20.000 doza, i to proizvođača AstraZeneca.

“Mi smo u konstantnoj potrazi za vakcinama za građane našeg Kantona. Tako smo, između ostalog, tražili da kupimo vakcine, i to od više zemalja u regiji. Nakon razgovora sa Vladom Republike Srbije, oni su odlučili da u ovom trenutku nisu u mogućnosti prodati nam veći broj doza, ali su se opredijelili da nam ih doniraju, i to 10.000 vrlo brzo i 10.000 za revakcinaciju, nedugo nakon toga”, istakao je premijer KS Edin Forto, ovim povodom.

Dodao je i da se trenutno u Vladi KS razgovara o mogućnosti implementacije programa kojim će s jedne strane zahvaliti susjedima na pomoći, te ujedno podržati hotelski sektor i turizam u Kantonu Sarajevo.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više