Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Stanivuković: “Cijeli svijet se urotio protiv ‘Dare iz Jasenovca’, želimo da istina o stradanju Srba bude ispričana”

Kontroverzni gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković na svom je Facebook profilu rekao kako se ‘čitav svijet urotio protiv Dare iz Jasenovca’, te kako planira banjalučku premijeru navedenog filma u travnju ove godine, povodom 76. godišnjice oslobođenja logoraša iz Jasenovca.

“Ako se stvore uvjeti, podržat ću prikazivanje filma u banjalučkom kinu, a za građane će premijerne projekcije biti besplatne”, rekao je.

Stanivuković dodaje da tako žele doprinijeti očuvanju sjećanja na ‘veliku žrtvu njihovog naroda, koji je, iako svjestan da ide u smrt, snagu pronašao i golim rukama probio žice krvavog logora kako bi istina o stradanju Srba u Drugom svjetskom ratu mogla biti ispričana’.

Podsjetimo, na film redatelja Predraga Antonijevića uslijedile su različite reakcije, a kritika američkog časopisa Variety film je nazvala ‘neprikrivenom srpskom nacionalističkom propagandom’. Nakon tih kritika na platformi za recenziju i ocjenjivanje IMDb počela su prepucavanja između Hrvata i Srba koji su masovno spuštali, odnosno dizali ocjene filmu, što je na kraju dovelo do privremenog ukidanja mogućnosti ocjenjivanja filma.

‘Dara iz Jasenovca’ ispala je iz utrke za nagrade Oskar i Zlatni globus, a redatelj Antonijević izjavio je da je u ‘moru dobrih kritika bilo dovoljno posaditi samo jedan crv sumnje da njegov film ne bude nominiran ni za jednu nagradu’.

Stanivuković je prošle godine postao najmlađi gradonačelnik u povijesti Banja Luke, došao je iz  Partije demokratskog progresa, PDP-a, koju je na izborima podržala Srpska demokratska stranka. Lokalni portali pisali su da je iz stare i bogate banjalučke obitelji, a našao se usred velikog skandala kada su isplivale fotografije na kojima se fotografirao s četničkim barjakom s lubanjom koje su koristili četnici u Drugom svjetskom ratu. Na kritike je odgovorio su mnogi tražili zajedničko fotografiranje te nije ni vidio ni pročitao što je na zastavi.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više