Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Sporazum sa rudarima je samo još jedna farsa Vlade FBiH

Iako je postignut dogovor i potpisan sporazum, rudari i sindikat su morali vršiti dodatni pritisak da bi došlo do njegove realizacije, odnosno isplate plaća i toplog obroka

Piše: Z. Đelilović

Vijest da je Porezna uprava FBiH, nakon sporazuma potpisanog između Sindikata radnika u rudnicima i Vlade FBiH, odnosno Elektroprivrede BiH, odblokirala račune i da su rudarima RMU Zenica i Breza isplaćene januarske plaće i topli obrok, prije desetak dana je odjeknula u medijima.

No, da je sve tako bajno i nije. Saznajemo da su rudari i sindikat, uprkos sporazumu, morali vršiti dodatni pritisak kako bi se ove stavke i realizirale.

Vrijeme je za ozbiljne mjere

“Ako smo se usaglasili i potpisali sporazum ne vidim razlog zbog kojeg mi naredna dva dana moramo vršiti dodatni pritisak da bi se realizovalo nešto što se već usaglasilo kroz socijalni dijalog, i što je javnost ispratila. Ako će se na ovaj način rješavati određena pitanja, onda se postavlja pitanje koju svrhu ima socijalni dijalog”, izjavio je nedavno za Žurnal predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić.

Neke od tačaka sporazuma odnosile su se i na procese reorganizacije i restruktuiranja u rudnicima i one su već u toku.

“Elektroprivreda se obavezala za izradu kompletnog dopunskog plana rada za oba rudnika do kraja 2021. godine”, dodao je Husić.

Da li su s ovim problem rudara riješeni?

“Problemi nisu riješeni. Ma kakvi, ispred nas je opet svakodnevna borba i rad. U šta ovo više prerasta mi ne možemo definisati. Koliko smo samo energije uložili da se sve realizuje. Vrijeme je za ozbiljne mjere. Prvo treba ispitati opredjeljenje i odlučnost svih aktera po pitanju reorganizacije i restrukturiranja i da li mi imamo finansijske kapacitete za takav jedan ozbiljan proces”, navodi Husić. Dodao je da je ova situacija najbolji pokazatelj da je sistem u teškom sukobu sam sa sobom.

Rudari RMU Zenica i Breza su, podsjetimo, stupili u generalni štrajk prije dvije sedmice što je samo još jedan u nizu dokaza višegodišnjeg nemara nadležnih u pogledu upravljanja rudnicima u Federaciji BiH. Pravo stanje na vidjelo je izašlo nakon što je Porezna uprava FBiH u decembru prošle godine, zbog neisplaćenih plaća i doprinosa, blokirala račune RMU Zenica i Breza. Osim što su im životi svakodnevno ugroženi od momenta kada siđu u jame rudari su se suočili i sa situacijom da ne mogu dobiti ono što su pošteno zaradili. Za njih su glavni krivci za ovakvo stanje, a kako su i sami izjavili, ministar Nermin Džindić, premijer Fadil Novalić i direktor Elektroprivrede Admir Andelija, ali i svi ostali koji su te funkcije obavljali od 2009.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više