Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

SNSD: U RS nećemo poštovati odluku visokog predstavnika

“Bonska ovlaštenja, na koja se poziva visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko su nezakonita i nemaju nikakvog osnova u međunarodnom pravu, niti bilo ko u Republici Srpskoj ima namjeru da ih poštuje”, poručio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Komentarišući Inzkovu izjavu da će nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, ukoliko taj zakon ne bude usvojen u Parlamentu BiH do godišnjice genocida u Srebrenici, 11. jula, Kovačević je rekao da je Inzkova namjera da nameće bilo kakav zakon – neprihvatljiva.

“Visoki predstavnik nema ovlaštenja da predlaže, niti da nameće bilo kakve zakone. To je jasan i nedvosmislen stav političkih predstavnika iz Republike Srpske. Tako nešto niko u Republici Srpskoj neće poštovati”, rekao je Kovačević za “Novosti”.

On je pojasnio da je funkcija visokog predstavnika u BiH jasno definisana Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i odnosi se na sprovođenje civilnog aspekta mirovnog sporazuma, te međusobne saradnje između entiteta u Bosni i Hercegovini.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više