Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Promjene u Mostaru nakon novog brojanja – Dopisivalo se i do hiljadu glasova

Nakon ponovnog brojanja dijela glasova iz Mostara došlo je do promjena u Gradskom vijeću.

Tako je mandat dobila Prva mostarska partija, umjesto “Koalicije za Mostar”.

Probosanske stranke zadržat će 18 osvojenih mandata, s tim da će “Koalicija za Mostar” imati 11, a Bh. blok sedam vijećnika u novom Gradskom vijeću.

Najdrastičnije promjene desile su se, ipak, u rezultatima kandidata unutar samih listi, iako je CIK ponovo prebrojao tek neznatan broj biračkih mjesta.

Novi rezultati koje je objavio CIK, dokazali su da je nekim kandidatima nelegalno dopisivano od 600 do 1.000 preferencijalnih glasova pa su ti kandidati nakon prebrojavanja zabilježili pad od po nekoliko pozicija na listi.

S obzirom na to da je prebrojan manji broj biračkih mjesta, jasno je da bi nakon brojanja svih glasova rezultat nekih kandidata bio slabiji za dvije do tri hiljade glasova. S druge strane, nekim kandidatima unutar lista glasovi su ukradeni, odnosno oduzeti.

Prema određenim informacijama, i kandidatima Koalicije za Mostar su pokradeni glasovi, prije svega Sergeju Šotriću i Zlatku Guzinu, koji je i kandidat za gradonačelnika.

Zbog izborne krađe u Mostaru već je otišlo nekoliko krivičnih prijava u Tužilaštvo BiH, a očekuje se i da CIK uradi isto.

Sve su glasniji i zahtjevi za ponovno brojanje svih glasova odnosno glasova sa svih biračkih mjesta.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više