Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Prevara zvana Buroj Ozone: Pogledajte šta je sve izgrađeno za 5 godina!

Prije nešto manje od pet godina politički vrh BiH prisustvovao je postavljanju kamena temeljca za, kako je tada navedeno, najveći turistički grad u Jugoistočnoj Evropi – Buroj Ozone, koji je trebao biti izgrađen u sarajevskoj općini Trnovo.

Grandiozni projekt, čiji je idejni tvorac bio misteriozni biznismen i vlasnik investitorske kompanije Buroj International Group iz Dubaija Ismail Ahmed, trebao je obuhvatiti izgradnju hotela, apartmana, bolnice, bazena, sportskih terena, šetnica i mnogih drugih sadržaja, međutim, do danas je na bjelašničkom platou izgrađeno svega nekoliko kuća, a od ostalih sadržaja nema ni traga.

Ismail Ahmed
Ismail Ahmed

Simptomatično je da je ovaj projekt najavljen u izbornoj godini i polaganju kamena temeljca prisustvovali su tadašnji čelni ljudi iz bh. političkog i javnog života, među kojima se posebno ističu premijer Federacije BiH Fadil Novalić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Asim Sarajlić, načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ali i mnogi drugi, poput bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića.

Sa postavljanja kamena temeljca 2016. godine
Sa postavljanja kamena temeljca 2016. godine

Kako je propao ovaj famozni projekat, u koji je investitor iz Dubaija navodno uložio devet miliona eura i za koji je tvrdio da će otvoriti hiljade radnih mjesta za bh. građane, niko sa sigurnošću ne zna, a “biznismena” Ahmeda ne možemo pitati jer mu se posljednjih godina gubi svaki trag. Načelnik općine Trnovo Ibro Berilo također nerado komentira ovu temu, a u prošlosti je bio poznat po optužbama na račun novinara da ga politički provociraju i da on s projektom Buroj Ozone nema ništa.

Podsjećanja radi, važno je napomenuti da je Berilo prilikom postavljanja kamena temeljca govorio o investicijama koje se mjere milijardama konvertibilnih maraka, a čitav projekt nazvao je “historijskim događajem”.

“Danas je ovo historijski događaj – prisustvujemo postavljanju kamena temeljca za izgradnju najvećeg turističkog grada na prostoru Jugoistočne Evrope. Početna investicija ulaganja je 930 miliona eura, a vrijednost kompleksa je 4 milijarde konvertibilnih maraka. Ovaj projekt će spojiti ljude iz svih krajeva svijeta i bit će najveći integrirani turistički grad u BiH koji je namijenjen svim građanima i turistima iz cijeloga svijeta”, kazao je tada Berilo.

Idejni projekt
Idejni projekt

Tada je najavljen i skori početak gradnje, a sve je popraćeno izjavama kako više nijedan stanovnik općine Trnovo neće biti nezaposlen. Gradnja je, doduše, započela u pomenutom roku, no nije daleko odmakla. Gradilo se tempom od dvije-tri kuće godišnje, a o hotelima i bazenima nije bilo ni govora. Najavljena gradnja žičare, koja bi ovaj grad trebala povezati s Bjelašnicom, u tim je trenucima djelovala nadrealno.

Kako je vrijeme odmicalo, pitanja su se gomilala, ali niko nije bio spreman ponuditi odgovore. Na novinarska pitanja zašto je sve stalo tražena su opravdanja u vidu problema u vezi s papirologijom, administracijom, slanjem novca iz Dubaija, vizama za dugoročni boravak u našoj zemlji itd, itd… Uskoro je svima postalo jasno da su na djelu sumnjivi poslovi, a svojevrsna potvrda stigla je kada je otkriveno da je Ahmed planirao širom Dubaija izgraditi 10 tornjeva sa servisnim apartmanima koji, između ostalog, nude poslugu i fitness centar. Ovaj projekt, kao i mnogi drugi, nikada nije realizovan.

U bajke o najvećem evropskom turističkom kompleksu Buroj Ozone i poruke da u Trnovu nijedan čovjek neće biti nezaposlen, više ne vjeruju ni oni najlakovjerniji, a akteri ove farse poduzimaju sve da se svako sjećanje na ovu epizodu izbriše i da se sve “gurne pod tepih”. Čini se da je malo ko zabrinut zbog činjenice da je BiH ostala bez projekta vrijednog milijarde maraka, ako je on ikada i bio stvaran, a o preuzimanju odgovornosti niko i ne pomišlja prenosi Klix.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više