Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Otkriveni detalji: Ko je zapravo nova gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić?

Benjamina Karić izabrana je na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva za novu gradonačelnicu Sarajeva.

Povjereništvo sarajevskog SDP-a je jednoglasno odlučilo da će doc .dr. Benjamina Karić biti novi prijedlog SDP-a za gradonačelnicu Sarajeva.

Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu. Od svoje 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica partije. Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju.

Javnosti je poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u Bosni i Hercegovini i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autor je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda sa latinskog jezika.

Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik.

Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti doc. dr. Karić se izjašnjava kao Ostali. Benjamina Karić dolazi iz porodice koja oslikava multinacionalno Sarajevo za kakvo se SDP zalaže.

Doc. dr. Benjamina Karić (rodj. Londrc) udata je i majka jednog djeteta.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više