Unatoč primitivnim osobinama, homo naledi živio je relativno nedavno – prije ‘samo’ 235.000 godina.

Ostaci kostiju pronađeni u spiljama Južne Afrike ispisali su još jedno poglavlje o povijesti civilizacije i prvim ljudima, piše BBC.

Nalazi koji uključuju dobro očuvanu lubanju vrste homo naledi, dokazuju kako su s namjerom svoje mrtve odlagali u spilje. To upućuje na vrlo kompleksno ponašanje koje iznenađuje, s obzirom na to da je ova vrsta imala samo jednu trećinu mozga suvremenog čovjeka.

Unatoč primitivnim osobinama, homo naledi živio je relativno nedavno – prije ‘samo’ 235.000 godina što znači da je bio u doticaju i s homo sapiensom!

Činjenica da je živio kad i homo sapiens, daje nam uvid u raznolikost različitih ljudskih oblika koji su postojali u Africi u doba pleistocena.

– Ovdje u južnoj Africi, u ovom vremenskom rasponu imate lubanju iz Florisbada, koja bože biti predak ali i bliski rođak modernog čovjeka. Zatim imate Kabwe lubanju koja je neka vrsta arhaičnog čovjeka, a iz genoma modernog čovjeka našli smo dokaze da je arhaična loza pridonijela suvremenoj populaciji i postojala do nedavno – kazao je profesor John Hawks sa Sveučilišta Wisconsin u SAD-u.

Homo naledi - lubanja | Autor : Wikipedia

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


 

  Podijelite ovaj članak
     
     
     
     
  Izvorvecernji.hr