Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Odlukom Vlade FBiH pojeftinjuju hljeb, mlijeko i brašno!?

Optužena Niu Sujun (1965.), tereti se za krijumčarenje robe čiji je uvoz ograničen i zahtjeva posebna odobrenja, a koja je na teritorij BiH uvezena bez odobrenja Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Niu Sujun, rođene 1965. godine u Kini, nastanjena u Brčko distriktu, a koja je odgovorna osoba u poduzeću “Agora” d.o.o. Brčko Distrikt BiH.

Optužena se tereti da je u maju 2019. godine, na graničnom prijelazu Izačić, u teretnom motornom vozilu, preko carinske linije BiH, prenijela i uvezla u Bosnu i Hercegovinu, veliku količinu dioptrijskih naočala za korekciju vida, procijenjene vrijednosti oko 14 000 KM.

Uvoz navedene robe je ograničen samo na pravne osobe registrirane za promet medicinskih sredstava, te kao medicinsko pomagalo zahtjeva posebna odobrenja, a optužena za navedenu robu nije posjedovala odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Optužena se tereti da je, bez odgovarajućeg odobrenja, izbjegavajući mjere carinske kontrole, preko carinske linije prenijela robu čiji uvoz zahtijeva posebno odobrenje ili dozvolu nadležnog organa, čime je počinila kazneno djelo-Krijumčarenje iz članka 214. stavak 2. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više