Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Na pojedinim mjestima u Srebrenici niko nije glasao, Bošnjaci poručili da ne žele mandate

Da su glasači u Srebrenici, prevenstveno Bošnjaci, poslušali poziv koalicije “Moja adresa: Srebrenica” za bojkot u toj općini, pokazuju podaci sa pojedinačnih mjesta glasanja.

Naime, kandidat probosanskih snaga Alija Tabaković osvojio je ukupno 2.433 glasa ili 31,70 posto uprkos pozivu na bojkot. Kako smo već objavili, tu se uglavnom radi o glasovima sa mjesta na kojima rezultati nisu poništeni nakon izbora 15. novembra.

Tu se ubrajaju i glasovi poštom, glasovi iz odsustva, nepotvrđeni listići, oni koje su prikupili mobilni timovi itd, dakle sve sa izbora od 15. novembra.

Kada je riječ o jučer održanom glasanju, zanimljivo je da na pojedinim mjestima nije glasao nijedan birač.

Na ovaj način Bošnjaci su poručili da ne žele madate u ovoj lokalnoj zajednici, kako bi pokazali da je cijeli proces kompromitovan.

Takav je slučaj u mjestu Luka. Prema podacima Centralne izborne komisije, u ovom mjestu registrirana su 72 glasača, ali niko od njih nije izašao na izbore, pa je očito da je bojkot urodio plodom.

blank

Slična je stvar u mjestu Osmače, gdje su registrirana 94 birača, ali je svoje pravo ostvario samo jedan koji je glasao za Mladena Grujićića, kandidata koalicije “Zajedno za Srebrenicu”.

U mjestu Lično od 391 birača glasalo je 12 osoba (tri posto), svi za Grujičića.

Niska izlaznost zabilježena je i na brojnim drugim mjestima. Naprimjer, u Gornjim Potočarima od 249 biračima glasale su 33 osobe (13 posto), od čega 20 za Grujičića i 12 za Tabakovića.

U mjestu Sućeska od 383 glasača koji su registrirani listiće je ubacio 61 (16 posto). Uprkos pozivu na bojkot, ovdje je na ponovljenom glasanju pobijedio Tabaković sa 29 glasova, ispred Grujićića koji je dobio 26.

blank

Podsjetimo, Mladen Grujićić, kandidat koalicije “Zajedno za Srebrenicu”, pobijedio je na izborima sa 5.189 glasova ili 67,62 posto, dok je kandidat probosanskih snaga Alija Tabaković osvojio 2.433 glasa ili 31,70 posto, prema rezultatima koje je jutros objavio CIK.

Predstavnik Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” Ćamil Duraković jučer je rekao da je u Srebrenici od tri hiljade Bošnjaka na biračkom spisku glasalo njih 166.

(klix)

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više