Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Kako je govorio Divjak: Meni najteže pada što je izvršeno potpuno etničko čišćenje BiH

“Za neke one ratni sam zločinac, za druge, ove, heroj. Nisam ni jedno ni drugo. Ja sam bosanskohercegovački, ovo mi osporavaju i oni i ovi. Običan čovek. Čovek koji ponosno hoda ulicama Sarajeva, Mostara, Bihaća, Zenice, Maglaja, Stoca. Jer u 82-oj godini života volim i poštujem sebe i svakog drugog. Volim i poštujem onog ko pripada svetu moralnih i humanih ljudi, neovisno od njihove pripadnostio nacionu, religiji, kulturi, jezičkom izražavanju. Svi oni zajedno imaju premise ČOVEK.”

Ovo su fragmenti iz knjige čiji je autor oficir i džentlmen, gospodin i bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak. Jučer nas je napustila legenda kakva se rijetko rađa na ovim prostorima, čovjek koji je ljude dijelio na dobre i loše iako su njega dijelili i “ovi” i “oni”.

Jovan Divjak je u serijalu O Kanala, Ognjena zemlja, pojasnio odlomak iz knjige, ko su za njega “ovi” a ko su “oni”.

“Oni koji mi stavljaju da sam izdajnik srpskog naroda, da sam izdao Jugoslovensku narodnu armiju, oni koji ni danas ne prihvataju ili ne shvataju da sam kao slobodan građanin, kad mi je ponuđeno 8. aprila, sa ogromnom časti prihvatio da budem zamjenik komandanta Armije odnosno, Teritorijalne odbrane. U vojnoj karijeri i poslije vojne karijere, nastojao sam da moja znanja prvo prema mladima, pa u kontaktima sa starijim, prenesem da se mržnjom ne može ništa postići. Da nažalost, pored 100.000 ubijenih, meni najteže pada što je izvršeno potpuno etničko čišćenje Bosne i Hercegovine”, kazao je Divjak.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više