Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Izraelska vojska tokom vježbe uništila 1.800 dunuma palestinskih žitnih polja

Izraelska vojska je tokom izvođenja vojnih vježbi u Jordanskoj dolini na istoku okupirane Zapadne obale uništila 1.800 dunuma palestinskih poljoprivrednih polja, javlja Anadolu Agency (AA).

Lokalni zvaničnik Mutez Bessarat za AA je kazao da su izraelske snage danas započele veliku vojnu vježbu koristeći tenkove i oklopna vozila.

“Vozila izraelske vojske uništila su 1.800 dunuma palestinskih polja zasijanih pšenicom, ječmom i drugim žitaricama. Cilj ovih izraelskih vojnih vježbi je da se dodatno oteža život lokalnom palestinskom stanovništvu, a sve kako bi se realizirali izraelski planovi gradnje ilegalnih jevrejskih naselja“, kazao je Bessarat.

On je kazao da je izraelska vojska tokom vježbi koristila i vatreno oružje i bojevu municiju, a da je lokalno palestinsko stanovništvo u strahu.

Jordanska dolina duga je 120 i široka 15 kilometara, a prostire se duž granice Zapadne obale i Jordana. To čini skoro trećinu površine Zapadne obale i na tom području živi oko 65.000 Palestinaca te 13.000 jevrejskih doseljenika.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je prošle godine najavio da će Izrael proglasiti aneksiju Jordanske doline i izgrađenih ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više