Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Izetbegović: Vrijeme je da Bošnjak bude gradonačelnik Mostara

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) gostujući u večerašnjem Dnevniku D na Federalnoj televiziji, govorio je, između ostalog, o vrhu OHR-a, rezultatima izbora u Mostaru, angažmanu SAD-a u BiH, te migrantskoj krizi.

Kada je riječ o rezultatima izbora u Mostaru, Izetbegović je naveo da je sve do Mostaraca.

– Ako ne žele da imaju grad slučaja, neka nađu kompromis. Mislim na Mostarce političare. Moraju biti spremni na kompomis. Ne mogu znati samo šta neće i koga neće i šta nije dobro. Da SDA nije bila spremna na kompromis, ne bi ni došlo do izbora.

Dodao je da ne ide da gradonačelnik Mostara nastavi biti Hrvat, vrijeme je da to bude Bošnjak.

– Među njima je Guzin dobio najviše glasova. I zašto tražiti da neko ko je dobio 5 ili 6 puta manje glasova bude gradonačelnik? Mislim da to treba biti Bošnjak i ne vidim kako bih mogao promijeniti taj stav. Taj kompromis je pretjeran jer bi urušio stav SDA za ubuduće – rekao je predsjednik SDA.

– Ja nisam razgovarao ni sa kim iz Bh. bloka. Zovem ih da se zajedno borimo za funkcionalnu BiH, BiH koja će ići naprijed, a ne da se borimo međusobno za vlast. Bojim se da zasada nema odgovora. Glavni problem za njih u BiH je SDA.

Kazao je da je sa Čovićem neformalno razgovarao i nema nekog pomaka ni po jednom pitanju.

– Čović je spreman na svaki dogovor koji podrazumijeva da HDZ nastavi voditi Mostar. Vrlo učtivo, fino, ali uvijek je dajte to nama, a to se neće desiti. Ja i gospodin Čović smo vrh ledenog brijega. Ispod njega je ogromna santa koju ne možete pomjeriti. Nepovjerenja, strahova… volja hrvatskog korpusa u BiH koji se boji od dominacije, imaju svoje frustracije. Mi, Bošnjaci, Bosanci, ljevičari, osjećamo se stisnuto. 60% ruku imamo u parlamentima, ali se naša volja svodi na 1/3. Sve je to zgurano u neku bošnjačku kvotu. Smatramo da se u Domu naroda ne može zaustavljati interes te većine, po onim pitanjima koja nisu zaštita vitalnog nacionalnog interesa. Tu je kvaka. Hrvati žele HDZ, mi želimo Dom naroda u funkciji zaštite vitalnog nacionalnog interesa – istakao je Izetbegović.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više