Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Neka nam Krizni štab KS pojasni šta virus radi iza 23 sata… I kako nas štite policijski sat i maske na otvorenom?!

Dr. Almira Hadžović-Džuvo posebno se osvrnula na razmatranje ponovnog uvođenja policijskog sata, ali i nošenja maski na otvorenom…

Almira Hadžović-Džuvo, profesorica na Katedri za fiziologiju čovjeka na Medicinskom fakultetu u Sarajevu i doktorica u poliklinici Al Tawil, oglasila se na svom Facebook profilu i Kriznom štabu Kantona Sarajevo uputila nekoliko pitanja sa molbom da obrazlože mjere koje donose (tačnije narešuju) u borbi protiv koronavirusa.

Posebno se osvrnula na razmatranje ponovnog uvođenja policijskog sata, ali i nošenja maski na otvorenom…

– Još jednom bih ljubazno zamolila bilo kojeg člana Kriznog štaba KS da mi odgovori šta virus radi od 23h-05h ili još gore do 20h-05h , a ne radi do 23h (20h). Ako neko misli da su nam policijski sat i maske na otvorenom bile uspješne mjere prethodnih mjeseci koje su nas spasile, neka iznese prvo dokaz da se nešto u tome promijenilo i da se zbog toga broj povećao.

Niti je policijski sat ukinut, niti su na otvorenom ljudi masovno skinuli maske. Ko je nosio i dalje nosi masku, ko nije nosio do sada teško da će početi nositi. Na otvorenom, sa distancom od 1,5 m gotovo ne postoje šanse da se bolest prenese. Uvođenje mjera ili pooštravanje mora biti razumno i naučno opravdano.

Na nama je:

– da znamo da se pojavio novi soj….zarazniji. Više je oboljelih. Šansa da se zarazite je znatno veća. Na svakom je od nas je da se pridržavamo mjera koje već znamo napamet. Manje druženja ovaj mjesec u zatvorenom prostoru. Bolnice i ambulante su pune, prepune… Zdravstveno osoblje je umorno,prenosi Depo

Na državi je da nam:

1. Nabavi vakcine ODMAH
2. Poveća bolničke kapacitete za srednje teške pacijente kojima treba kiseonička potpora
3. Obezbijedi oksigenoterapiju u kućnim uslovima – ako nije mogućem obezbijediti bolničke kapacitete u kratkom roku

NABAVITE VAKCINE, mijenjajte zakone. Nemoguće je da svi mogu, a mi ne možemo. Na putu smo da uskoro postanemo nova Spinalonga Evrope (za one koji ne znaju otok u Grčkoj, gdje su odvodili oboljele od lepre /guba/) – poručila je dr. Hadžović-Džuvo.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više