Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Grlić Radman zaprijetio: Hrvatska neće dopustiti da iko nametne građansko uređenje BiH

Svaki pokušaj susjeda da kroje Bosnu i Hercegovinu po svojoj mjeri, završavao je kao UZP-om, sa visokim zatvorskim kaznama…
Sve što dogovore Hrvati u BiH i njihovi politički predstavnici mi podržavamo, ali ako je hrvatski narod ugrožen i ako su njihovi politički predstavnici preglasani, Hrvatska im mora pomoći, kaže Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske.

U intervjuu za Vecernji.hr Grlić Radman je govorio o politici Hrvatske prema BiH, odnosima Zagreba i Sarajeva, izmjenama Izbornog zakona BiH.

O saradnji Zagreba i Sarajeva kazao je da je dobra, ali da bi mogla biti i znatno bolja.

– BiH bi mogla još više koristiti Republiku Hrvatsku, njeno znanje i iskustva radi ostvarenja svojih glavnih strateških ciljeva, a to su integracija u EU i NATO. Naše iskustvo i znanje mogu pridonijeti funkcionalnosti, prosperitetu BiH, a ekspertiza može pomoći BiH da ispuni 14 prioriteta kako bi što prije dobila kandidatski status, kazao je on.
ČINI SE DA U HRVATSKOJ POSTOJI KONSENZUS PREDSJEDNIKA REPUBLIKE I VLADE O POLITICI PREMA BIH. SLAŽETE LI SE S TOM OCJENOM I PODRŽAVA LI TAJ KONSENZUS I OPOZICIJA U HRVATSKOJ?

– Prije svega, treba imati u vidu da Hrvatska s BiH dijeli najdužu granicu i da je Hrvatska ujedno jedina članica EU-a koja dijeli granicu s BiH. Hrvatska i BiH možda imaju najviše zajedničkog u jugoistočnoj Europi i s obzirom na Hrvate kao konstitutivan narod u BiH. Hrvatska je pravi i iskreni zagovaratelj euroatlantskog puta BiH. Da, postoji u Hrvatskoj konsenzus vlasti, dakle predsjednika, premijera i cijele Vlade, kada je u pitanju odnos prema BiH. A što se tiče opozicije, rekao bih da se ona prvenstveno bavi načinima dolaska na vlast, tako da i ne razmišlja toliko o tom sadržaju, već eventualno o rezultatima te politike, koji jesu vidljivi kad je riječ o hrvatskoj politici prema BiH

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je na skandalozne izjave ministra vanjskih i europskih poslova Hrvatske o Bosni i Hercegovini, odnosno paternalističke nastupe i otvorena miješanja u unutrašnja pitanja naše zemlje.

– Zvanični Zagreb, kroz izjave raznih funkcionera kao što je i ova izjava ministra Grlića Radmana, čini sve da izgubi prijatelje u Sarajevu! Koliko je to pametan potez Zagreba, pokazat će vrijeme! Ali, kao što je to bilo jasno i u periodu od ‘92. do ‘95. jasno je i sada – svaki pokušaj susjeda da kroje Bosnu i Hercegovinu po svojoj mjeri, završavao je kao UZP, sa visokim zatvorskim kaznama, izjavio je Komšić za Radiosarajevo.ba.

JEDNO OD NESLAGANJA HRVATSKE I BOŠNJAČKE POLITIKE JEST I IZBORNI ZAKON, ZBOG KOJEG SU HRVATI DOVEDENI U NERAVNOPRAVAN POLOŽAJ JER OMOGUĆUJE DRUGIM NARODIMA DA IMENUJU HRVATSKE PREDSTAVNIKE. JE LI NA POMOLU RJEŠENJE KAKO BI SE SVE TE ANOMALIJE IZ IZBORNOG ZAKONA ISPRAVILE?

– Sporazum o tome trebao bi se potpisati do kraja proljeća ove godine, jer je iduća godina u BiH izborna. Još u junu prošle godine predstavnici Hrvata i Bošnjaka potpisali su u Mostaru sporazum koji najavljuje novi Izborni zakon. Mislim da bi on svakako trebao rezultirati uređenijom BiH, sudjelovanjem u vlasti, ispravljanjem diskriminacije učinjene u tzv. puzajućim promjenama koje su visoki predstavnici poslije Dejtona nametali na štetu Hrvata. Po duhu i slovu Dejtona, imamo tročlano Predsjedništvo BiH koje odražava ravnopravnost i jednakopravnost tri naroda. Zašto nije peteročlano, već je tročlano? Upravo zato da bi u njemu bili predstavnici tri konstitutivna naroda. I zato je važna ova reforma Izbornog zakona da bi se na svim nivoima vlasti osigurala ravnopravnost naroda i izbjeglo preglasavanje naroda. Imate belgijski primjer, koji jasno pokazuje da nije bitno koliki je postotak nekog naroda da bi participirao u vlasti. Švicarska nije članica EU-a, ali je dobar primjer kako riješiti odnos četiri naroda koji žive zajedno i imaju jednaka prava. Tako bi trebalo biti i u BiH. Bio bi apsurd da ti narodi, koji su sačuvali identitet kada nije bilo demokratije, sada u demokratskom svijetu, u 21. stoljeću, kada se društva liberalne demokratije bore za razne identitete, izgube svoj temeljni identitet. BiH je već stoljećima multietnička zajednica i takva treba ostati.

BOŠNJAČKA STRANA FORMALNO ZAGOVARA RAVNOPRAVNOST NARODA, ALI SE SVIM SILAMA ZALAŽE ZA GRAĐANSKI KONCEPT BIH. NEKI ĆE TO NAZVATI I UNITARNOM BIH, KOJA NE BI ODGOVARALA NI HRVATSKOM NI SRPSKOM NARODU U BIH. U TOM KONTEKSTU, ČINI SE DA BOŠNJAČKA POLITIKA VELIKE NADE POLAŽE U NOVU ADMINISTRACIJU AMERIČKOG PREDSJEDNIKA JOEA BIDENA. JE LI TAČNO DA JE TA ADMINISTRACIJA SKLONA GRAĐANSKOM UREĐENJU BIH I, AKO JE TO TAČNO, ŠTA ĆE HRVATSKA PODUZETI?

– Živimo u 21. stoljeću kad se ratovi izbjegavaju, kad postoje europske, euroatlantske vrijednosti koje dijelimo i s Amerikom. Hrvatska je članica EU-a, ali i NATO-a, kao i SAD. Imamo dobre partnerske odnose sa SAD-om. Ne treba očekivati da neko sada dođe i nametne neka rješenja. Treba vidjeti kakva je želja naroda u BiH. Oni će reći koji im oblik vladavine odgovara ili ne odgovara. Ako hoćete, svaka demokratska država zapravo je i građanska, ali ovdje je riječ o specifičnoj državi koja u svom Ustavu, Dejtonsko-pariškom mirovnom sporazumu, ima definirano da je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ostalih. Ne možemo dopustiti da se nametnu umjetni modeli koji bi išli na štetu bilo kojeg naroda. Hrvatska će biti aktivni zagovaratelj i nećemo dopustiti da budu ugrožena temeljna prava hrvatskog naroda u BiH.

Hoće li na bilo kojoj razini biti službenih susreta sa Željkom Komšićem?

– Upravo je on uzurpirao poziciju koja pripada onome koga bira hrvatski narod i to i jest primjer kako ne treba biti, o čemu smo govorili prije. Ako je tročlano Predsjedništvo refleksija multietničke strukture BiH, onda to gospodin Komšić nije. I sad u Predsjedništvu BiH imamo predstavnika srpskog naroda i dva predstavnika bošnjačkog naroda. To nije u redu i želimo da se ta nepravda ispravi upravo promjenom Izbornog zakona, za što se glasno zalažemo i kao članica EU-a.

HRVATSKA, DAKLE, IMA AKTIVAN ODGOVOR U SLUČAJU VANJSKIH POKUŠAJA DA SE NARUŠI POZICIJA HRVATA KAO KONSTITUTIVNOG I JEDNAKOPRAVNOG NARODA U BIH?

– Hrvatska ima odgovornost. To je naša ustavna obaveza. Uostalom, mi smo supotpisnica Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma. Sve što dogovore Hrvati u BiH i njihovi politički predstavnici mi podržavamo, ali ako je hrvatski narod ugrožen i ako su njihovi politički predstavnici preglasani, Hrvatska im mora pomoći. Ni jedan narod u BiH ne može imati više ili manje od drugih naroda. To je formula koju želimo vidjeti u praksi i zato je važna promjena Izbornog zakona.

 

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više