Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Erdogan – Vučić: Solidarnost među zemljama i narodima ključna za pobjedu nad pandemijom

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Tom prilikom Vučić je Erdoganu čestitao 67. rođendan i poželio mu dobro zdravlje i uspjeh u radu.

Dvojica sagovornika su razmijenili iskustva u borbi protiv koronavirusa i ponovo istakli da je solidarnost među zemljama i narodima ključna za pobjedu nad pandemijom. Oni su izrazili nadu da će se Srbija, Turska i čitav svijet izboriti sa aktuelnim teškoćama i vratiti se uobičajenim društvenim i ekonomskim tokovima.

S tim u vezi, Vučić je obavijestio Erdogana o toku vakcinacije stanovništva u Srbiji, kao i o tome da Srbija nastavlja da pomaže svojim susjedima u procesu imunizacije.

Predsjednik Erdogan je rekao da Srbija i time pokazuje koliko su joj važni mir i saradnja na Zapadnom Balkanu.

Dvojica državnika su konstatovali da su bilateralni odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou i da dvije zemlje time daju svoj doprinos stabilnosti cijelog regiona.

Razmatrajući srpsko-tursku ekonomsku saradnju, konstatovali su da u ovom trenutku na srpskom tržištu posluje oko hiljadu turskih kompanija i izrazili nadu da će se taj broj uvećavati. Vučić je rekao da veoma uvažava lični doprinos predsjednika Erdogana dolasku investitora iz Turske u Srbiju.

Vučić i Erdogan su razgovarali o konkretnim zajedničkim projektima, izdvojivši po značaju projekte u oblasti infrastrukture, kakav je i autoput između Beograda i Sarajeva.

Dvojica zvaničnika su razmotrili i čitav spektar regionalnih i globalnih pitanja i izrazili nadu da će okolnosti uskoro dozvoliti da se sastanu i nastave svoj konstruktivni razgovor.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više